Hoe lang heb ik garantie op mijn nieuwbouwwoning?
Nieuwbouwprojecten worden meestal gerealiseerd met een nieuwbouwgarantie. Dit betekent dat de aannemer is aangesloten bij één van de volgende garantiefondsen: SWK, Woningborg, of BouwGarant. De nieuwbouwgarantie biedt jou als koper extra zekerheid tijdens de bouw van jouw woning of appartement en ook na de oplevering. Zo ben je beschermd tegen de grootste financiële risico’s. Als de aannemer bijvoorbeeld failliet gaat tijdens de bouw, dan ben je er toch van verzekerd dat je huis wordt afgebouwd. Ook heb je garantie tegen verborgen en constructieve gebreken na de oplevering.
Het is raadzaam hierop te letten voordat je jouw handtekening zet onder de koop- en aannemingsovereenkomst.
Wat betekent dit inhoudelijk voor jou als koper?
Je hebt een nieuwbouwhuis op het oog en bent razend enthousiast. In gedachten zie je jezelf er al helemaal wonen. Het is verstandig om op voorhand te controleren welke aannemer betrokken is bij het project. Welke projecten heeft de aannemer al eerder gerealiseerd? Hoe staat de bouwonderneming er financieel voor? En welke garanties zijn er van toepassing vóór, tijdens en ná de bouw van je nieuwbouwhuis.
Wordt jouw nieuwbouwwoning gebouwd onder één van de bekende garantiefondsen? Dan worden de volgende vragen direct beantwoord:
– Afbouwgarantie
Wanneer een (onder)aannemer failliet gaat tijdens de bouw van de nieuwbouwwoning, zorgt het garantiefonds ervoor dat jouw woning wordt afgebouwd. Mocht de afbouw onmogelijk blijken, dan ontvang je een financiële schadeloosstelling.
– De kwaliteit van je woning is gegarandeerd
Over het algemeen bedraagt de garantietermijn 6 jaar en 3 maanden. Voor ernstige gebreken geldt zelfs een termijn van 10 jaar. Sommige onderdelen kennen óf een kortere garantietermijn, of zijn uitgesloten van de garantie. Het garantiefonds waarborgt de garantieverplichting van de aannemer; anders gezegd: als de aannemer niet meer kan of wil herstellen, dan neemt het garantiefonds dit over.
– Duidelijke en eerlijke afspraken bij de koop van de woning
De koop-aannemingsovereenkomst van een nieuwbouwhuis kent een goede balans in de rechtsverhouding tussen de koper en de verkopende partij. De garantiefondsen hanteren hiervoor zogenaamde modelovereenkomsten, die met regelmaat worden geüpdatet en voldoen aan de wettelijke regelgeving.
– Bemiddeling bij geschillen
Als er na de oplevering geschillen ontstaan tussen jou en de aannemer over bijvoorbeeld de kwaliteit van de woning, kan het garantiefonds bemiddelen.
Wanneer start de garantie?
Nadat de eindoplevering van je huis heeft plaatsgevonden, geldt er een herstelperiode van drie maanden. Alle gebreken die in het opleverrapport zijn gemeld, moeten binnen die periode door de aannemer zijn hersteld. Hiervoor geldt de 5%-regeling. Mocht de aannemer de oplevergebreken – of gebreken die tijdens de eerste drie maanden opduiken – niet herstellen, dan heb je met deze 5%-regeling een stok achter de deur. Nadat alles netjes is hersteld, gaat na deze drie maanden de officiële garantie in.
Wanneer heb ik geen garantie?
Er is geen sprake van garantie bij gebreken en schade die zijn ontstaan door slecht of verkeerd onderhoud, of doordat je de woning niet op een normale manier hebt gebruikt. Ook uitgesloten van garantie zijn mechanische beschadigingen, en schade aan je tuin of de bestrating. Verkleuringen en esthetische kwesties, zoals bijvoorbeeld behangwerk, vallen evenmin onder de garantie. Voor een volledig overzicht raadpleeg je altijd de garantieregeling die op jouw woning van toepassing is.
Ben je bang dat je iets over het hoofd ziet? Neem dan contact op met een VanHuyse nieuwbouwadviseur. Zij denken graag met je mee.
Altijd als eerste op de hoogte over nieuwbouw?
Heb je interesse in nieuwbouwprojecten en alles wat erbij komt kijken? Meld je dan aan voor onze nieuwbouw nieuwsbrief. Je ontvangt de laatste updates, exclusieve inzichten en waardevolle tips – altijd als eerste rechtstreeks in je inbox!