Nabestaandenzorg en Advies Amsterdam
Michelangelostraat 30-3
1077 CC Amsterdam
Maak kennis met onze partner – Marion Hermans van Nabestaandenzorg Amsterdam en Advies Amsterdam
Marion Hermans heeft 30 jaar in de revalidatiezorg gewerkt. Ze zag om zich heen dat veel zaken niet goed geregeld waren voor patiënten die plotseling hun wilsbekwaamheid verloren door ziekte of een traumatisch ongeval, vaak jonge mensen, wat een grote impact had op het gezinsleven. Marion wilde hier verandering in brengen en iets doen wat echt het verschil kon maken. In 2018 kwam ze op het idee om Nabestaandenzorg en Advies Amsterdam op te richten. Om zich te specialiseren heeft ze bij NOVEX (Nederlandse Organisatie voor Executeurs) verschillende opleidingen gevolgd op het gebied van executele en levensexecutele.
Wat doet nabestaandenzorg en Advies Amsterdam?
“Ik geef onder andere advies over het opstellen van een testament en levenstestament. De meesten hebben waarschijnlijk wel een testament laten opmaken bij de notaris, maar dit testament wordt pas actief als jij er niet meer bent. Maar wat gebeurt er als je plotseling een ongeluk krijgt en in een coma raakt? Of als je ineens ernstig ziek wordt? In deze gevallen hebben mensen vaak niets geregeld. Daarom is het levenstestament zo belangrijk. Naast het regelen van het testament en levenstestament ben ik ook mediator en executeur testamentair, bijvoorbeeld bij de verkoop van een woning, en zorg ik voor de administratie en financiële afhandeling na een overlijden.“
Wat is een levenstestament?
“In een levenstestament wordt beschreven wie er namens jou financiële en medische beslissingen mag nemen als je dat zelf (tijdelijk of permanent) niet meer kunt. Heb je niets geregeld, dan wordt alles uit handen genomen en moeten alle beslissingen via een rechter worden genomen.
In een levenstestament kun je vastleggen wie er namens jou beslissingen mag nemen. Stel je hebt een ernstig ongeluk gehad en lig je in coma? Dan mag de persoon die jij hebt aangegeven in je levenstestament beslissen over de vervolgstappen. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij Alzheimer of andere omstandigheden waarin je zelf geen beslissingen meer mag of kunt nemen.
Mensen die dat willen kunnen mij laten opnemen in hun levenstestament. Ik zal er dan voor zorgen dat de wensen van mijn cliënt in acht worden genomen.”
Wat vind je het mooiste aan je werk?
“Dat ik echt het verschil kan maken in de moeilijkste dagen van iemands leven. Een oudere vrouw was al jaren cliënt, ik heb haar op veel fronten kunnen helpen en toen werd ze ineens ziek. Ze kon zelf geen beslissingen meer nemen. Gelukkig had deze mevrouw alles goed vastgelegd, maar de uiteindelijke beslissing lag bij mij. Ik moest aan de artsen doorgeven of ze wel of geen extra morfine mochten toedienen. Dat zijn enorm lastige keuzes. Doordat deze mevrouw alles goed had vastgelegd, kon ik alles naar haar wens laten uitvoeren. Dit maakt mijn werk heel emotioneel, maar die emotie mag er zijn. Het is onderdeel van het leven.”
Geen dag is hetzelfde
“Ik vind het fijn dat als ik de dag begin, ik geen idee heb hoe de rest van de dag eruit zal zien. Het is mooi dat je het verschil kunt maken in iemands leven. Daarnaast is het bijzonder om te zien welke vertrouwensrelatie je met iemand krijgt.“
Niets geregeld?
Maar wat als je niets hebt vastgelegd? “Dan kunnen er lastige situaties ontstaan omdat er niemand is die namens jou beslissingen mag nemen. Stel je krijgt de diagnose Alzheimer, dan ben je niet meer wilsbekwaam en mag je geen belangrijke beslissingen meer nemen. Dit betekent bijvoorbeeld dat in een ver stadium euthanasie niet meer mogelijk is omdat je hier zelf niet over mag beslissen.
Ook de woning waarin je met je zieke partner woont/woonde mag niet meer verkocht worden omdat hij of zij niet meer wilsbekwaam is. Hierdoor kan de partner in de problemen komen. Daarom is het verstandig dit soort omstandigheden goed vast te leggen in een levenstestament. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor partners die een woning willen verkopen. Als je ouders of andere dierbaren in een zorginstelling zitten en de woning moet verkocht worden, dan is het verstandig dat dit in een levenstestament is vastgelegd, omdat de woning anders niet verkocht kan worden.
Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van wat er kan gebeuren als je niets regelt. Je moet dan voor iedere beslissing naar de rechter stappen, en dit kan ook veel conflicten in de familie veroorzaken. Als de rechter beslist, moet je alle regie uit handen geven.”
Het levenstestament is net als een brandverzekering, je hoopt dat je hem nooit nodig hebt, maar komt er brand, dan ben je te laat als je niets geregeld hebt.
Nabestaandenzorg en Advies Amsterdam in het kort:
Nabestaandenzorg Amsterdam werkt landelijk (tot ca. 45 minuten rondom Amsterdam) en kan alle zorgen voor jou en je nabestaanden uit handen nemen. Van het regelen van een testament tot een levenstestament, maar ook het leeghalen van een woning bij overlijden en het regelen van de financiën. Tevens kan Nabestaandenzorg en Advies Amsterdam worden aangewezen als executeur testamentair bij bijvoorbeeld het regelen van de verkoop van een woning.
Wil je alles voor de toekomst goed geregeld hebben? Denk dan ook aan een levenstestament.
Meer informatie: https://nbza-amsterdam.nl/.