Nieuwbouw gekocht. Wanneer zet ik mijn huidige woning te koop?
Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht of je overweegt een nieuwbouwwoning te gaan kopen. Maar wat is nou het juiste moment om je huidige woning te verkopen?
Vaak zit er tussen het moment van het ondertekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst van je nieuwe huis en de uiteindelijke oplevering hiervan nog een flinke periode. Wat is dan een goed moment om je huidige woning te verkopen? Zet je je woning direct te koop en kies je daarmee voor zekerheid? Of wacht je liever tot de oplevering van je nieuwe huis? Zo hoef je maar één keer te verhuizen.
Dit is een veelgehoorde vraag bij nieuwbouwkopers. Helaas is er geen eenduidig antwoord op te geven, maar zijn er wel meerdere antwoorden mogelijk! Een aantal zaken kan je helpen om hierin voor jou het juiste moment te bepalen. Wij lichten deze graag aan je toe.
Keuze verkoopmoment hangt af van veel factoren
Er bestaat niet zoiets als ‘hét beste moment’ om je woning te koop te zetten. Er zijn een aantal factoren die hierbij een rol spelen en die verschillen van persoon tot persoon en van situatie tot situatie.
Een belangrijke factor is het sentiment in de woningmarkt. Het laatste jaar is het sentiment aan het veranderen en bevinden we ons niet meer in een overtuigende verkopersmarkt. Woningen worden nog steeds relatief goed en snel verkocht; de verkoop duurt nu echter gemiddeld langer dan een half jaar geleden. Ook dit is weer afhankelijk van de locatie waar je woont. Een andere belangrijke factor is het prijssegment van je woning.
De verschillen tussen de regio’s kunnen groot zijn. Woningen in de prijscategorie tot circa €400.000 worden nog redelijk vlot verkocht. In het duurdere prijssegment zijn de gemiddelde verkooptijden aan het oplopen.
Persoonlijke omstandigheden
Naast de economische omstandigheden zijn persoonlijke omstandigheden minstens zo belangrijk bij het maken van deze beslissing wanneer je je woning te koop zet. Voor de één kan het een grote drempel zijn om twee keer te verhuizen waardoor je het misschien voor lief neemt dat de opbrengst in de toekomst onzeker is. Misschien is er wel een kindje op komst, heb je een groot gezin, of staan er andere belangrijke life-events op de planning. Het zijn allemaal factoren die je beslissing voor het verkopen van de huidige woning kunnen beïnvloeden. Belangrijk hierin is om dicht bij je eigen gevoel te blijven en te kijken wat past in jouw persoonlijke leven.
Opschortende voorwaarden en 70 procent verkocht
Voordat je start met de verkoop van je woning is het belangrijk om na te gaan wat de opschortende voorwaarden van je nieuwbouwhuis zijn en of hier al aan voldaan is.
Een veilige begroting maken
Om tot een goede beslissing te komen, kan het helpen om een begroting te maken. Wanneer je (veel) overwaarde op je huidige woning hebt en geen of een geringe hypotheekschuld, kan je een risico-analyse maken en de verkoopwaarde van je woning laten inschatten door een makelaar. Laat tijdig een makelaar thuis langskomen om een goede indicatie te krijgen van de verkoopwaarde. Wanneer je geen overwaarde hebt en er nog een hoge hypotheekschuld is, kan het financieel aantrekkelijker zijn om de woning ‘meteen’ te verkopen en tijdelijk te gaan huren. Op deze manier ben je zeker van een bepaalde opbrengst waardoor je geen risico loopt dat jouw woning mogelijk ‘onder water’ komt te staan wanneer de huizenprijzen zakken.
Tussentijds huren
Wanneer je tussentijds gaat huren, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Bekijk goed wat de minimale huurtermijn is. Een ander belangrijk punt is het gebrek aan betaalbare huurwoningen in sommige regio’s. Wanneer er weinig of enkel huuraanbod in het duurdere segment beschikbaar is, kan het voordeliger zijn om te wachten met verkoop. Zeker wanneer je maandelijkse hypotheeklast (veel) lager ligt. Een andere optie is het huren van een chalet of vakantiewoning voor een kortere periode. Dit kan aantrekkelijk zijn bij een korte overbrugging. Informeer naar de regels en mogelijkheden bij lokale vakantieparken of campings.
Overbruggingshypotheek
Of de oude woning nu al is verkocht of niet, in beide gevallen kan je als koper van een nieuwbouwwoning een overbruggingshypotheek nodig hebben. Deze tijdelijke lening is bedoeld ter overbrugging voor de periode dat de overwaarde van je oude huis nog niet is vrijgekomen. Andere redenen waarom je een overbruggingskrediet nodig kan hebben, zijn omdat de overdracht nog niet heeft plaatsgevonden of omdat de woning nog niet verkocht is. Het is ook belangrijk om te weten dat er een maximale looptijd zit aan een overbruggingskrediet. De looptijd kan afhankelijk van de voorwaarden van de verstrekker variëren van zes maanden tot twee jaar. Vragen over een overbruggingshypotheek kan je stellen aan onze hypotheekexperts.
Twijfel je nog, of wil je eens sparren met één van onze Van Huyse Agents? Wij helpen je graag!
Altijd als eerste op de hoogte over nieuwbouw?
Heb je interesse in nieuwbouwprojecten en alles wat erbij komt kijken? Meld je dan aan voor onze nieuwbouw nieuwsbrief. Je ontvangt de laatste updates, exclusieve inzichten en waardevolle tips – altijd als eerste rechtstreeks in je inbox!