Ventilatiemogelijkheden in je (nieuwbouw)woning
Nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd. Dit levert financiële voordelen op en zorgt voor een prettig woonklimaat. Wat echter vaak vergeten wordt, is dat ventileren extra belangrijk is wanneer de woning goed is geïsoleerd. Goed ventileren voorkomt namelijk schimmels, nare luchtjes, een ongezond hoge concentratie CO2 en een hoge luchtvochtigheid.
Je kunt je woning op meerdere manieren ventileren. Ventilatie kan op natuurlijke wijze gebeuren, bijvoorbeeld via ventilatieroosters, kieren, of door simpelweg het raam even open te zetten. Maar ook mechanisch kan de woning geventileerd worden, bijvoorbeeld met een ventilator of een ventilatiesysteem. Een goed ventilatiesysteem is essentieel voor een gezond en comfortabel leefklimaat in je woning. Het is daarom verstandig om na te gaan hoe de ventilatie in jouw woning geregeld is.
Waarom is ventileren belangrijk?
Voor een gezond en comfortabel leefklimaat in je woning is goede ventilatie noodzakelijk. In het Bouwbesluit zijn voor nieuwbouwwoningen een aantal maatregelen opgenomen, zodat je verzekerd bent van goede ventilatie. Er blijven echter belangrijke overwegingen afhankelijk van hoe de bewoner het ventilatiesysteem en de natuurlijke ventilatie in de praktijk toepast. Een slechte binnenluchtkwaliteit kan variëren van tijdelijke, lichte gezondheidsklachten tot langdurige effecten. Voorkomen is dus beter dan genezen!
Natuurlijke ventilatie
Bij oudere woningen is de isolatie vaak minder goed geregeld en vindt er beperkte natuurlijke ventilatie plaats. In oudere woningen ontbreekt soms ook de mechanische ventilatie, waardoor er op andere manieren geventileerd moet worden. Deze woningen kun je ventileren door ventilatieroosters te plaatsen en de ramen regelmatig open te zetten.
Mechanische ventilatie
Veel woningen in Nederland zijn voorzien van mechanische ventilatie. Dit is een systeem waarbij de lucht met behulp van een centraal afzuigsysteem wordt afgezogen. Verse lucht komt de woning binnen via de ventilatieroosters en open ramen. Als dit systeem in jouw woning is toegepast, is het belangrijk dat je het nooit uitzet en ervoor zorgt dat de ventilatieventielen opengedraaid zijn. Regelmatig onderhoud en reiniging zijn ook belangrijk.
Balansventilatie (WTW-unit)
Tegenwoordig worden veel nieuwbouwwoningen uitgerust met balansventilatie. Dit betekent dat er een WTW-unit (warmte-terug-win) in de woning is aangebracht. Dit systeem is volledig mechanisch, wat inhoudt dat zowel de afzuiging van vervuilde lucht als de toevoer van verse lucht mechanisch wordt geregeld. De afgezogen lucht wordt via het buizenstelsel naar buiten geleid, en de schone lucht wordt via de motor aangezogen. De schone lucht wordt eerst gefilterd en verwarmd. Het systeem hergebruikt de warmte van de afgezogen lucht om de schone lucht voor te verwarmen. Een ander voordeel van dit systeem is dat er geen geluidshinder van buiten is omdat ventilatieroosters niet meer nodig zijn.
Altijd als eerste op de hoogte over nieuwbouw?
Heb je interesse in nieuwbouwprojecten en alles wat erbij komt kijken? Meld je dan aan voor onze nieuwbouw nieuwsbrief. Je ontvangt de laatste updates, exclusieve inzichten en waardevolle tips – altijd als eerste rechtstreeks in je inbox!