Meer- en minderwerk bij nieuwbouw: tips & tricks
Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis krijg je te maken met termen als meer- en minderwerk, ook wel koperskeuzelijst genoemd. Maar wat is een koperskeuzelijst eigenlijk en waar moet je op letten?
Zodra je een nieuwbouwhuis koopt, word je overladen met informatie en documenten. Een belangrijk onderdeel van je koopovereenkomst is de meer- en minderwerklijst. Hierin staan alle opties en mogelijkheden beschreven waarmee je jouw huis helemaal naar wens kunt laten afbouwen. Met meer- en minderwerk maak je van jouw nieuwbouwhuis jouw droomhuis. Je kunt namelijk zelf aangeven wat je precies wilt laten doen door de aannemer en wat juist niet. Bij elk onderdeel staat vermeld wat de kosten zijn, of wat je eventueel terugkrijgt zodra je een bepaald onderdeel laat vervallen. Maar wat is een verstandige keuze? We helpen je alvast op weg.
1. Maak een lijst met wensen en behoeften
Maak op voorhand een lijst met zaken die voor jou essentieel zijn. Wat wil je wel en wat wil je niet. Mogelijk heb jij een wens die niet op de meerwerklijst staat. Is het dan voor jou een dealbreaker? Informeer tijdig bij de makelaar en/of aannemer of deze optie als ‘individueel’ meerwerk kan worden uitgevoerd. Zo voorkom je achteraf teleurstellingen. Vraag ook eens bij bekenden, familie of vrienden die in het verleden nieuwbouw gekocht hebben. Dit kan nuttige informatie opleveren.
2. Begrijp en controleer de prijzen
Vraag om een duidelijk overzicht van de kosten. Vaak wordt er gewerkt met een standaard meer-en-minderwerklijst. Hierop staan de werkzaamheden én bijbehorende kosten van het meer- en minderwerk vermeld. Bij meerwerk gaat het om extra werkzaamheden, zoals het plaatsen van een uitbouw of het wijzigen van de positie van de keuken. Bij minderwerk laat je werkzaamheden weg, bijvoorbeeld de afwerking van het plafond of de (volledige) inrichting van de badkamer. Dit kun je dan later zelf (laten) doen. Heb je wensen die niet op de meer- en minderwerklijst staan? Bespreek dit met de bouwer en maak duidelijke afspraken over de extra kosten.
3. Prioriteer
Bepaal wat voor jou het belangrijkste is en maak hiervan een lijst. Denk hierbij aan functionaliteit, duurzaamheid, esthetiek, gebruiksgemak of extra comfort. Dit maakt het gemakkelijker om bepaalde meerwerkopties niet te kiezen uit kostenoverwegingen. Denk ook aan de toekomst. Wil je bijvoorbeeld in de toekomst een elektrische auto of overweeg je een kantoor aan huis? Je kunt alvast loze leidingen laten plaatsen vanuit de meterkast of extra groepen toevoegen. Als de woning eenmaal is afgebouwd, is het lastiger om dit nog te realiseren.
4. Kijk naar de architectuur
Bekijk de architectuur van de woning en pas de extra opties hierop aan. Zo voorkom je dat er conflicterende stijlen ontstaan. Schakel eventueel al in een vroeg stadium een interieurarchitect of -stylist in. Bepaalde keuzes, zoals extra lichtpunten of de positie van de keuken, kunnen erg bepalend zijn voor de sfeer in je woning.
5. Analyseer de impact van het meerwerk op de verkoopwaarde
Houd in gedachten dat niet alle gekozen meerwerkopties ook meerwaarde opleveren bij de verkoop van de woning. Overweeg dus goed of het extra geld dat je uitgeeft aan meerwerk, de woningwaarde ook daadwerkelijk verhoogt of dat het jou dusdanig veel woongenot oplevert dat je het ervoor over hebt.
6. Overweeg minderwerk
Niet alle opties worden aangeboden als meerwerk. Bekijk of het zinvol is om bepaalde opties weg te laten en deze na oplevering uit te laten voeren door een andere partij. Als je zelf handig bent, kan dit een kostenvoordeel opleveren.eren.
7. Leg afspraken goed vast
Gekozen meer- en minderwerk dient altijd bevestigd te worden door de aannemer. Ook opties die niet in de standaard meer- en minderwerklijst staan, de zogenoemde individuele opties, dienen schriftelijk te worden vastgelegd. Zo ontstaan er nooit misverstanden en kun je achteraf altijd terugverwijzen naar de gemaakte afspraken op papier.
8. Controleer de garantie op meerwerk
Als een nieuwbouwwoning wordt gebouwd onder garantie en waarborg van SWK, Woningborg of Bouwgarant, valt ook het afgesproken meerwerk onder de garantie en waarborg. Maak je afspraken over meerwerk met een andere partij dan de partij met wie je de koop-/aannemingsovereenkomst hebt gesloten, dan kan het meerwerk buiten de garantie en waarborg vallen.
Zie ook: Hoe lang heb ik garantie op mijn nieuwbouwwoning?
9. Bepaal de impact van meerwerk op de financiering
Besef dat het kiezen van extra opties ook meer kosten met zich meebrengt. Zorg ervoor dat je hier rekening mee houdt bij de financiering van de woning. Sommige meerwerkopties kun je namelijk meefinancieren in je hypotheek. Dit geldt voor alles wat in de koop-/aanneemovereenkomst staat en voor uitgevoerde opties die meerwaarde toevoegen aan de woning. De badkamer en de keuken dus wel, maar de vloer niet. De aanleg van de tuin wel, maar het tuinmeubilair weer niet.
10. Houd de deadlines in de gaten (sluitingsdata)
Er zijn verschillende deadlines waarvoor je jouw keuze voor meerwerk kenbaar moet maken aan de aannemer. Ook wel de ‘sluitingsdata’ genoemd. Zorg ervoor dat je weet wanneer de deadlines zijn en noteer dit goed in je agenda. Zodra deze datum verstreken is, kan de aannemer je verzoek vaak niet meer honoreren. Dit heeft niets te maken met onwil. De aannemer is gebonden aan processen en afhankelijk van levertijden.
Het meerwerk is verdeeld over meerdere fasen. Te beginnen bij meerwerkopties die te maken hebben met de ruwbouw van de woning. Dit is een belangrijke deadline als je bijvoorbeeld kiest voor een uitbouw of dakkapel. De deadline voor het kiezen van afbouwwerkzaamheden vindt later plaats.
Altijd als eerste op de hoogte over nieuwbouw?
Heb je interesse in nieuwbouwprojecten en alles wat erbij komt kijken? Meld je dan aan voor onze nieuwbouw nieuwsbrief. Je ontvangt de laatste updates, exclusieve inzichten en waardevolle tips – altijd als eerste rechtstreeks in je inbox!