Hoe werkt het betalen van termijnen bij nieuwbouw?
Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, betaal je een koop-/aanneemsom. Dit betekent dat de totale vrij op naam prijs bestaat uit een koopsom (grondprijs) en een aanneemsom (bouwprijs).
Wat betaal je bij de notaris?
De eerste kosten die je moet betalen bij een nieuwbouwwoning zijn de grondkosten, oftewel de koopsom. Hoeveel de koopsom bedraagt verschilt per woning en per project. Bij een appartement spreek je niet over een grondprijs maar over de prijs van het appartementsrecht. De koopsom betaal je in één keer bij de notaris en in de meeste gevallen via je hypotheek. Vanaf dat moment gaat dus ook je hypotheek in en begin je met het betalen van de rente en aflossing. Echter, dit is nog niet het volle bedrag van je maandlast, omdat een deel van je hypotheek in een bouwdepot zit waarover je depotrente ontvangt. De maandlast zal oplopen wanneer je start met het betalen van de termijnen.
Wanneer betaal je de termijnen?
De aanneemsom betaal je in termijnen vanuit het bouwdepot. Deze termijnen staan vermeld in de koop-/aanneemsom, zodat je van tevoren al weet hoeveel termijnen er gefactureerd zullen worden. Het gaat dan steeds om een percentage van de aanneemsom, bijvoorbeeld 15% als de begane grondvloer gereed is. Alle termijnen bij elkaar opgeteld, is het totaal van de aanneemsom. Wanneer je een factuur ontvangt voor een gereedgekomen termijn, moet je deze factuur binnen twee weken betalen om een boete te voorkomen. Vaak ontvang je de eerste termijn-factuur bij de start van bouw.
De termijnfacturen moeten overeenkomen met de voortgang van de bouw. De bouwer mag dus niet zomaar om een vooruitbetaling vragen. Betaal daarom ook nooit termijnen vooruit, voordat het werk dat bij de betreffende termijn behoort, ook is afgerond. Een te vroege betaling valt niet onder de waarborggarantie van SWK, BouwGarant en Woningborg.
De laatste termijnbetaling voor oplevering moet ook voor de feitelijke oplevering van de woning betaald zijn. Bij de laatste termijnbetaling kun je gebruikmaken van het 5% opschortingsrecht. Hoe dit precies werkt leggen wij je uit in een ander artikel.
Wat als je een nieuwbouwwoning koopt en de bouw is al gestart?
Wanneer de bouw al begonnen is en je later in het project een woning koopt, betaal je de termijnen die al gereed zijn ook meteen bij de notaris. Je betaalt dus de termijnen die op dat moment vervallen zijn en de koopsom. Het kan zijn dat je over de vervallen termijnen extra rente, bouwrente genoemd, moet betalen. Informeer hier goed naar bij de makelaar.
Altijd als eerste op de hoogte over nieuwbouw?
Heb je interesse in nieuwbouwprojecten en alles wat erbij komt kijken? Meld je dan aan voor onze nieuwbouw nieuwsbrief. Je ontvangt de laatste updates, exclusieve inzichten en waardevolle tips – altijd als eerste rechtstreeks in je inbox!