Wat betekenen al die rentes bij nieuwbouw?
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning komen verschillende soorten rentes kijken, zoals bouwrente, grondrente, boeterente, hypotheekrente en depotrente. Maar wat houden deze termen precies in en wanneer zijn deze rentes van toepassing?
Grondrente
Wanneer een projectontwikkelaar grond aankoopt voordat hij deze doorverkoopt, maakt hij voorfinancieringskosten die hij als grondrente aan jou kan doorberekenen. Hoewel deze rente kan variëren per project, kiezen ontwikkelaars er vaak voor om deze niet direct bij de aankoop in rekening te brengen, maar pas bij de levering van de grond aan de koper. Als je de woning koopt en direct actie onderneemt zodra de opschortende voorwaarden zijn vervallen door naar de notaris te gaan, hoef je geen grondrente te betalen. Kopers die later in het traject instappen, betalen wel grondrente over de periode dat zij vertraagd zijn.
Bouwrente
Dezelfde principes gelden voor de bouwrente. Betaal je geen bouwrente als je een woning koopt voordat de bouw begint. Begint de bouw echter al voor je aankoop, dan ben je rente verschuldigd over de termijnen die reeds zijn vervallen. Dit staat bekend als rente tijdens de bouw. De exacte rentepercentages vind je terug in je koop-/aannemingsovereenkomst.
Boeterente
Boeterente wordt in rekening gebracht als je te laat bent met het betalen van grond of termijnfacturen. Volgens de overeenkomst dien je deze facturen binnen twee weken te voldoen. De specifieke boeterente staat eveneens vermeld in de koop-/aannemingsovereenkomst.
Hypotheekrente
Na het vervallen van de opschortende voorwaarden word je door de notaris uitgenodigd voor de overdracht van de grond of het appartementsrecht. Vanaf dat moment start je met het betalen van aflossing en hypotheekrente, die voor een bepaalde periode vastgezet kan worden.
Depotrente en renteverlies tijdens de bouw
Na betaling van de koopsom bij de notaris, gaat het resterende hypotheekbedrag in een bouwdepot, waaruit je de bouwtermijnen betaalt. Je ontvangt rente over dit depot, maar naarmate de bouw vordert en het depot afneemt, ontvang je minder rente. Dit verschil staat bekend als renteverlies tijdens de bouw, wat meefinancierbaar is in je hypotheek en fiscaal aftrekbaar, met uitzondering van de rente betaald over het gefinancierde renteverlies.
Wettelijke rente
Tot slot is er de wettelijke rente, die van toepassing is bij schadevergoedingen en vastgesteld wordt door de overheid. Deze rente komt zelden voor in de praktijk.
Voor meer details en persoonlijk advies is het raadzaam om altijd contact op te nemen met je makelaar of hypotheekadviseur.
Altijd als eerste op de hoogte over nieuwbouw?
Heb je interesse in nieuwbouwprojecten en alles wat erbij komt kijken? Meld je dan aan voor onze nieuwbouw nieuwsbrief. Je ontvangt de laatste updates, exclusieve inzichten en waardevolle tips – altijd als eerste rechtstreeks in je inbox!