Schaarste op de vrije sector huurmarkt stijgt verder

De schaarste op de vrije sector huurmarkt stijgt verder
Home > Blog > Schaarste op de vrije sector huurmarkt stijgt verder

Het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector is in het tweede kwartaal van 2024 met 32,8 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een data-analyse van woningplatform Pararius. Huurwoningen met huurprijzen vanaf €879,66 vallen onder de vrije sector.

In het tweede kwartaal van 2024 steeg de gemiddelde prijs per vierkante meter van een huurwoning in de vrije sector naar €18,79, een toename van 9,9 procent vergeleken met €17,10 in hetzelfde kwartaal van 2023.

Vrije sector appartementen en eengezinswoningen

De gemiddelde prijs per vierkante meter van appartementen en eengezinswoningen steeg respectievelijk met 7,7 en 9,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor een appartement betalen nieuwe huurders gemiddeld €19,81 per vierkante meter en voor een eengezinswoning €15 per vierkante meter.

Verkoop huurwoningen

Het percentage voormalige huurwoningen op de koopmarkt komt in het tweede kwartaal van 2024 uit op 7,8 procent. Dat was in het eerste kwartaal van 2024 nog 7 procent. Steeds meer particuliere beleggers besluiten om hun vrijgekomen huurwoning te verkopen in plaats van opnieuw te verhuren. Volgens Pararius is die trend al vanaf het laatste kwartaal van 2002 zichtbaar. De voornaamste redenen zouden de verdere regulering van de huurmarkt door de Nederlandse overheid en de hogere belastingdruk zijn.

Verkoop huurwoningen

Percentage koopwoningen dat vanuit de huurmarkt komt – Bron: Pararius, Realstats

Jasper de Groot, directeur van Pararius: “Sinds het eerste kwartaal van 2023 zijn ten minste 8.000 woningen van de huur- naar de koopmarkt verschoven. En deze cijfers zijn enkel gebaseerd op de koopwoningen die op Pararius worden aangeboden; in werkelijkheid ligt dit getal hoogstwaarschijnlijk drie keer zo hoog.

Huren of (ver)kopen?

Ben je op zoek naar een woning en twijfel je over huren of kopen, of verhuur je een woning en overweeg je om die te verkopen? Neem contact op met een van onze makelaars voor een vrijblijvend persoonlijk advies.

Bron