Update Nederlandse huurmarkt: vraag en aanbod volledig uit balans

Update Nederlandse huurmarkt
Home > Blog > Update Nederlandse huurmarkt: vraag en aanbod volledig uit balans

De vraag en het aanbod op de Nederlandse huurmarkt zijn volledig uit balans, waarbij de vraag naar huurwoningen het beschikbare aanbod ver overstijgt.

Dit blijkt uit recente gegevens van woningwebsite Pararius: het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector is in het derde kwartaal van 2024 met maar liefst 37,6 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Tegelijkertijd is de gemiddelde huurprijs per vierkante meter met 7,4 procent gestegen, wat neerkomt op een gemiddelde maandhuur van €1.751,10.

Schaarste aan huurwoningen

In het derde kwartaal van 2024 kwamen er volgens Pararius slechts 12.368 vrije sector huurwoningen beschikbaar voor nieuwe huurders, terwijl er 15.794 woningen van de markt verdwenen. Dit betekent dat woningzoekenden uit 3.426 minder huurwoningen konden kiezen dan een jaar eerder.

Disbalans tussen vraag en aanbod

Maar liefst 58 procent van alle reacties op Pararius vindt plaats in de prijscategorie van €1.157 tot €1.500 per maand, terwijl dit slechts 32 procent van het totale aanbod vertegenwoordigt. Dit toont aan dat de concurrentie in deze prijsklasse bijzonder hevig is.

Stijgende huurprijzen en inkomenseisen matchen niet

De stijgende huurprijzen hebben ook gevolgen voor de inkomenseisen die verhuurders stellen. Om in aanmerking te komen voor een gemiddelde vrije sector huurwoning, moet een huurder een bruto maandinkomen hebben dat ten minste drie keer de huurprijs bedraagt. In het derde kwartaal van 2024 komt dit neer op een minimaal bruto inkomen van €5.254,82, wat ver boven het modale inkomen ligt.

Verschuiving van huur- naar koopmarkt

Een opvallende trend is de toename van het aantal huurwoningen dat wordt verkocht, ook wel bekend als ‘uitponding’. In het derde kwartaal van 2024 verschoven 2.051 woningen van de huurmarkt naar de koopmarkt, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Deze trend weerspiegelt de keuze van particuliere beleggers om hun vrijgekomen huurwoningen te verkopen in plaats van opnieuw te verhuren, mede als gevolg van strengere regelgeving en een hogere belastingdruk.

Regionale verschillen

Hoewel de huurprijzen in bijna driekwart van de gemeten plaatsen zijn gestegen, zijn er ook regionale verschillen zichtbaar. In drie van de vijf grote steden (Amsterdam, Eindhoven en Utrecht) daalde de gemiddelde vierkantemeterprijs, mogelijk als gevolg van het verhuren van grotere woningen. Desondanks blijven de absolute huurprijzen in deze steden stijgen. De hoogste vierkantemeterprijzen worden nog altijd gevonden in Amsterdam en omliggende gemeenten, terwijl steden als Almelo, Hengelo en Sittard de laagste prijzen kennen.

Is huren of verhuren iets voor jou?

Heb je vragen over het huren of verhuren van een woning? Neem dan contact op met een van onze huur- en verhuurmakelaars.

Bron: