A-RMT, K-RMT, RM en RT wat betekenen die afkortingen allemaal?

Afkortingen makelaars
Home > Blog > A-RMT, K-RMT, RM en RT wat betekenen die afkortingen allemaal?

Als je een makelaar inschakelt voor de verkoop of aankoop van je woning, dan kom je al snel allerlei afkortingen tegen. Denk aan A-RMT, K-RMT, RM of RT. Wat betekenen deze afkortingen? Wij hebben het voor je op een rij gezet.

Update: met ingang van juni 2024 is de regelgeving van de NVM aangepast. Belangrijke veranderingen zijn:

  • Kandidaat Makelaar (K-RMT) wordt NVM Makelaar
  • Register Makelaar (RM) wordt NVM Register Makelaar
  • Register Taxateur (RT) wordt NVM Register Taxateur

A-RMT

A-RMT staat voor Assistent Register Makelaar Taxateur. Na het volgen van een opleiding en het succesvol afronden van de ARM-T examens bij SVMNIVO mag iemand zich Assistent Makelaar noemen. Een A-RMT assisteert de makelaar en mag alleen verkoop en verhuur van woningen begeleiden. Zelfstandig verkoopgesprekken voeren, mensen helpen met de aankoop of aanhuur van een woning of taxeren mag een assistent makelaar niet.

NVM Makelaar (voorheen: K-RMT)

Na het succesvol afronden van alle benodigde examens bij SVMNIVO kan een NVM makelaar aan de slag (voorheen: K-RMT – Kandidaat Register Makelaar Taxateur). Een NVM Makelaar is, in tegenstelling tot een assistent makelaar, wel bevoegd om alle werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Een NVM Makelaar mag verkoopgesprekken voeren, woningen verkopen en helpen bij de aankoop van een woning. Het enige wat een NVM Makelaar makelaar niet mag is een woning taxeren of een eigen NVM-kantoor of VBO-kantoor openen.

NVM Register Makelaar (voorheen: RM)

Tot een paar jaar geleden kon een makelaar na behalen van het K-RMT examen een algeheel examen doen voor RMT, Register Makelaar Taxateur. Soms staat dit nog vermeld als afkorting bij een makelaar. Vanaf juni 2024 is de officiele titel: NVM Register Makelaar

Sinds 2020 zijn de opleidingen gescheiden. Nu kun je dus kiezen voor een opleiding tot NVM Register Makelaar (voorheen: RM) of NVM Register Taxateur (voorheen: RT). Allebei de opleidingen volgen mag natuurlijk ook. Een RM, een Register Makelaar, heeft na de K-RMT opleiding een extra opleiding afgerond om NVM Register Makelaar te worden. Een NVM Register Makelaar mag qua werkzaamheden hetzelfde als een NVM Makelaar, alleen is een NVM Register Makelaar bevoegd om een eigen NVM- of VBO-kantoor te starten.

NVM Register Taxateur (voorheen: RT)

Een NVM Register Taxateur mag woningen taxeren, bijvoorbeeld voor een hypotheekaanvraag. Om NVM Register Taxateur te worden volg je de opleiding tot Taxateur, bijvoorbeeld bij de Academie voor Vastgoed. Deze opleiding begint bij de Basistheorie Vastgoeddeskundige die je ook moet volgen om NVM Makelaar te worden. Daarna volgt een Basisopleiding Taxateur en een Meester Gezel periode.

Geen titel

Het kan ook voorkomen dat er geen titel bij een makelaar vermeld staat. Sinds 2001 mag namelijk iedereen zich makelaar noemen. Dat komt omdat makelaar geen beschermd beroep is.
Als een makelaar geen opleiding tot makelaar heeft gevolgd, mag hij of zij zich niet aansluiten bij een brancheorganisatie. Dat heeft ook gevolgen voor jou als consument. Want zo’n makelaar volgt geen verplichte bijscholing, heeft geen toegang tot waardevolle data van de brancheorganisatie en kan zich bij een conflict, zoals bijvoorbeeld een verborgen gebrek, niet richten tot de brancheorganisatie voor juridische hulp.

NVM

NVM staat voor Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs van Onroerende goederen. De NVM is de grootse brancheorganisatie voor makelaars in Nederland. De NVM heeft ruim 4.400 leden. De NVM beschikt over een enorme database met informatie over de marktontwikkelingen. Hier kunnen NVM-makelaars gebruik van maken. Daarnaast kan een NVM-makelaar ook juridische hulp krijgen bij conflicten. Heb je als consument zelf een conflict met een NVM-makelaar, dan kun je dit melden bij het Klachtenloket Vastgoedprofessionals. De NVM heeft een aantal dochterondernemingen, de bekendste is funda. Maar er is meer. Zo heeft NVM bijvoorbeeld ook een datadochter, brainbay. Een eigen opleidingsinstituut, Academie voor Vastgoed. Daarnaast bieden ze ondersteuning aan binnendienst van makelaars met NVM Service Office en wordt er veel gewerkt aan innovatie bij onder andere de Innovatieve Proeftuin en Vidua.

VBO

VBO is ook een brancheorganisatie voor makelaars, de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed. Deze organisatie heeft ca. 1.100 leden. VBO-makelaars kunnen, onder andere, gebruik maken van de data en gegevens die VBO beschikbaar stelt voor hun leden. Ook kunnen leden gebruik maken van juridische hulp bij conflicten. Heb je als consument zelf een conflict met een VBO-makelaar, dan kun je dit melden bij het Klachtenloket Vastgoedprofessionals.

Erkende makelaar zoeken?

Of een makelaar nu werkzaam is bij een NVM- of een VBO-kantoor, bij beide brancheorganisaties moeten makelaars dezelfde examens afleggen en werken ze met dezelfde afkortingen.
Wil je weten of een makelaar erkend is en dus de titel A-RMT, K-RMT, RM of RT mag voeren? Raadpleeg dan het register van Vastgoedcert via www.vastgoedcert.nl. Hier kun je alle erkende makelaars terugvinden. VanHuyse is aangesloten bij de NVM en alle agents zijn erkende makelaars.