Alles wat je moet weten over biedsystemen
Je hebt een leuk huis gezien en je wilt een bod uitbrengen. Hoe gaat dat in zijn werk? Welk biedsysteem wordt er gebruikt? In deze blog leggen we de belangrijkste biedsystemen uit.
Biedsysteem A
Als je als eerste een serieus bod uitbrengt, ben je de eerste bieder. De makelaar zal proberen om er met jou uit te komen door middel van onderhandelingen. De bezichtigingen gaan wel gewoon door. Tijdens deze bezichtigingen wordt aan de kijkers verteld dat er al een bod ligt op de woning.
Als er een andere geïnteresseerde komt die ook graag een bod wil uitbrengen, dan heeft diegene de mogelijkheid om eenmalig een eindvoorstel te doen, inclusief de eventuele ontbindende voorwaarden. Dit voorstel zal met de verkoper worden besproken. Na het overleg met de verkoper krijg je als eerste bieder een uiterst koopvoorstel van de makelaar. Je mag nu beslissen of je de woning voor dit bedrag en de daarbij behorende voorwaarden wil kopen. Wil je dat niet, dan wordt de woning verkocht aan de andere partij.
Dit biedsysteem komt vaak voor in Haarlem. Daarom wordt dit ook wel het Haarlemse biedsysteem genoemd.
Biedsysteem B
Heb je een leuk huis gezien en heb je een bod gedaan? Dan ben je pas in onderhandeling als je van de verkopende partij een tegenvoorstel hebt gekregen. Vinden ze je voorstel te laag, dan ben je dus nog niet in onderhandeling.
Als je wel in onderhandeling bent, gaan de bezichtigingen gewoon door. Er zal tegelijkertijd niet met iemand anders onderhandeld worden. Het kan gebeuren dat er meer mensen zijn die een voorstel willen uitbrengen. Zij mogen dan een eenmalig uiterst voorstel doen. Is dit bod hoger dan jouw bod als eerste bieder? Dan krijg je als eerste bieder ook de mogelijkheid om een eenmalig uiterst voorstel te doen. De verkoper gunt de woning aan diegene die voor hem het beste voorstel heeft gedaan.
Dit biedsysteem is het meest gebruikte biedsysteem in Nederland. Dit systeem wordt ook wel het Amsterdamse biedsysteem genoemd.
Inschrijving
Bij een inschrijving mag iedereen die geïnteresseerd is in de woning voor een bepaalde datum en tijdstip een eenmalig uiterst voorstel uitbrengen. Diegene met het hoogste voorstel en de beste voorwaarden wordt dan de koper.
Meestal wordt er van tevoren al duidelijk aangegeven dat er sprake is van een inschrijving. Dit gebeurt als er verwacht wordt dat er veel mensen interesse hebben in de woning.
Het kan ook gebeuren dat er pas tijdens of vlak na de bezichtigingen besloten wordt om de woning per inschrijving te verkopen. Dit gebeurt als blijkt dat er veel mensen een bod willen uitbrengen. Bij een inschrijving krijgt iedereen een gelijke kans.
Online bieden
De NVM heeft een nieuw biedsysteem in het leven geroepen: het online bieden. Dit systeem maakt het mogelijk om real-time op een woning te bieden. Je kunt je registreren en een account aanmaken op de website van de NVM. Hier vind je ook de woningen die meedoen met het online bieden.
Je kunt nu online een bod plaatsen bij de woning die je hebt bezichtigd. Dit biedsysteem is geheel transparant. Je kunt dus ook alle biedingen zien van de andere geïnteresseerden. Zo kun je eenvoudig je bod verhogen en eventueel je voorwaarden veranderen om zo toch kans te maken op de woning. Je kunt net zo lang bieden totdat de sluitingsdatum en tijd zijn verstreken.
Mag een makelaar zomaar het biedsysteem wijzigen?
Ja, dat mag. Meestal is er vooraf bekend welk biedsysteem de makelaar hanteert, maar de makelaar mag dit systeem tijdens het biedproces ook wijzigen.
Stel je bent in onderhandeling, maar er komen bij de makelaar nog 10 biedingen binnen van andere geïnteresseerden. Dan mag een makelaar ervoor kiezen om er toch een inschrijving van te maken, om zo iedereen een eerlijke kans te geven.
Meer informatie
Hulp nodig bij het uitbrengen van je bod of bij de aankoop van een woning? Neem contact op met een makelaar (agent) bij jou in de buurt. Wij helpen je graag!
Lees ook: