Bescherm je watermeter en leidingen tegen de vorst
Bij vorst kunnen water- en cv-leidingen bevriezen, of zelfs scheuren met alle gevolgen van dien. Neem dus tijdig maatregelen om bevriezing van je leidingen te voorkomen. We geven je een aantal handige tips.
Bescherm je watermeter tegen vorst
Zit jouw watermeter in een buitenput? Zorg dan dat deze voldoende is beschermd tegen vorst en tocht. Dit kan je vrij eenvoudig doen door een aantal vuilniszakken te vullen met proppen papier en deze goed af te sluiten. Dek met die zakken de meter af.
Bevindt jouw meter zich onder een luik bij de voordeur? Leg dan ook wat vuilniszakken gevuld met krantenproppen, tussen de meter en de gevel. Komt de watermeter uit in een onverwarmde en tochtige meterkast? Omwikkel de meter dan met een oude handdoek, zodat deze tegen de koude tocht is beschermd.
Heb je een watermeter in een buitenput? Dek de watermeter dan af.
Tap alle buitenkranen af
Heb je buitenkranen en kan je binnen de leiding afsluiten en aftappen? Sluit in dat geval het water af tussen de buitenkraan en de hoofdkraan. Zet de buitenkraan open zodat deze kan leeglopen. Tap nu de leiding af door het water uit het tapkraantje te laten lopen. Sluit hierna het tapkraantje en laat de buitenkraan openstaan. Kan je de kraan niet aftappen? Bescherm deze dan. Dat kan heel simpel met bijvoorbeeld noppenfolie, of met een speciale vorstbeschermingskap.
Je hebt trouwens ook vorstvrije buitenkranen. Deze druppelen na het dichtdraaien nog wat na, zodat er geen water achterblijft. Hierdoor kan de kraan niet bevriezen.
Heb je een sproeisysteem voor je tuin? Schroef de leidingen die het laagst liggen los, zodat deze leeg kunnen lopen. Liggen de leidingen lager, dan kan je deze eventueel met perslucht leegblazen. Informeer bij je leverancier met welke apparatuur je dit kan doen en wat de juiste druk is, zodat je het systeem niet kan beschadigen.
Isoleer leidingen in on-geïsoleerde ruimtes.
Vorst en tocht zijn de grote vijand van leidingen waar water doorheen stroomt. Zorg dus dat je on-geïsoleerde ruimtes (kruipruimte, zolder, schuur, etc.) tochtvrij zijn en dat je leidingen zijn geïsoleerd. Bij de bouwmarkt kan je diverse materialen vinden om je leidingen te voorzien van isolatie.
Laat je radiatoren een beetje open staan
Door de hoge energieprijzen willen veel mensen zo min mogelijk stoken. Toch is het belangrijk om de radiatoren niet helemaal uit te zetten. Zorg dat je thermostaat ’s nachts niet onder de 15 graden uitkomt. Veel slimme radiatorknoppen hebben trouwens een vorstbeveiliging die ervoor zorgt dat de radiator weer wordt verwarmd als deze onder de 5 graden komt.
Wat moet je doen als je leidingen zijn bevroren?
Als er na een koude nacht opeens geen water meer uit je kraan komt, is de kans groot dat je leiding ergens is bevroren. Informeer eerst bij je waterleverancier of er een storing in jouw buurt bekend is. Is dat niet het geval? Sluit dan direct de hoofdkraan en controleer je leiding (vooral in je koude ruimtes) op scheurtjes. Raadpleeg bij scheurtjes direct een loodgieter! Je kan bevroren leidingen o.a. ontdooien met een elektrisch kacheltje, of een föhn. Draai je kranen open, zodat het ontdooide water weg kan lopen. Hierna kan je voorzichtig de hoofdkraan openen. Controleer de leidingen op lekkage. Zie je ergens water? Sluit dan direct de hoofdkraan en neem contact op met een loodgieter.
Raadpleeg altijd een expert voor het herstellen van leidingen en radiatoren die zijn beschadigd door vorst.