Grootste stijging huurprijzen in 30 jaar
Volgens onderzoek van het CBS lagen in juli 2024 de huurprijzen van woningen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in juli 2023. Dit is volgens het CBS de grootste huurstijging sinds 1993, toen de huurprijzen met hetzelfde percentage stegen.
Sociale huurwoningen en vrije sector
Voor sociale huurwoningen, die ongeveer twee derde van de huurmarkt vertegenwoordigen, was de stijging nog sterker: 5,6 procent bij sociale verhuurders en zelfs 5,7 procent bij overige verhuurders. Voor woningen in de vrije sector viel de stijging iets lager uit, maar nog steeds aanzienlijk, met 5,0 procent. Ook dit is meer dan in 2023 (4,5 procent).
Reden van de stijging
Het CBS geeft in dit onderzoek geen specifieke oorzaak voor de stijging, maar huurstijgingen zijn vaak het gevolg van een combinatie van factoren, zoals inflatie, loonsverhogingen, hogere energiekosten en de druk op de woningmarkt. Een andere reden zijn bewonerswisselingen: als een woning overgaat naar een nieuwe huurder, mag de huur meer stijgen dan de maximaal toegestane reguliere huurverhoging.
Waar stegen de huren het hardst?
Op stedelijk niveau werd de grootste huurstijging gemeten in Rotterdam, waar de huren met gemiddeld 5,9 procent stegen. Ook in Utrecht en Amsterdam liepen de huurprijzen flink op. In Rotterdam en Utrecht zorgden bewonerswisselingen voor een nog grotere toename. Op provinciaal niveau stegen de huren het sterkst in Drenthe, met 5,8 procent.
De minst grote stijging vond plaats in Groningen, waar de gemiddelde huur met 5,0 procent steeg.
Bron