Het biedlogboek
Vanaf 1 januari 2023 zijn leden van NVM, VBO en VastgoedPro verplicht om het digitale biedlogboek te gebruiken bij de verkoop van een woning. Dat zorgt voor extra transparantie in het koopproces. En neemt zo onrust weg op de huizenmarkt. Kandidaat-kopers krijgen met het biedlogboek inzicht in het biedproces. Zo wordt alle schijn dat die processen niet eerlijk verlopen weggenomen. En kan het vertrouwen in de woningmarkt toenemen. Wat is een biedlogboek en hoe werkt het precies? We leggen het uit in deze blog.
Wat is een biedlogboek?
In een online biedlogboek worden alle biedingen op een woning geregistreerd.
Waarom een biedlogboek?
Minister Hugo de Jonge heeft samen met NVM, VBO, VastgoedPro en Vereniging Eigen Huis in februari 2022 het verbeterplan ‘vertrouwen in het koopproces’ ondertekend. Hierin staan, onder andere, afspraken om het verkoopproces transparanter te maken. Als onderdeel van dit verbeterplan is het biedlogboek ontstaan.
Wie kan het biedlogboek inzien?
Iedere kandidaat-koper kan het biedlogboek, na afloop van de bedenktijd en eventuele ontbindende voorwaarden, inzien. Kandidaat-kopers zijn mensen die een bod hebben uitgebracht op de woning.
Wanneer is een biedlogboek verplicht?
Het biedlogboek is van toepassing bij de verkoop van bestaande woningen en appartementen. De bieder en verkoper moeten beiden een particulier zijn. Ook voor woningen in de stille verkoop is het biedlogboek verplicht. Het biedlogboek is niet van toepassing bij de verkoop van nieuwbouw, recreatiewoningen, bedrijfswoningen, garageboxen, bouwkavels, woon-/bedrijfspanden en (agrarische) bedrijfsobjecten zonder woonbestemming.
Hoe krijg ik toegang tot het biedlogboek?
Als je een bezichtiging hebt gepland bij een woning, krijg je via de verkoopmakelaar toegang tot je eigen ‘move account’. Hier staat alle informatie over de woning die je gaat bezichtigen.
Wil je na het bezichtigen ook bieden, dan moet dat via het move account in het biedlogboek. Heb je een aankoopmakelaar ingeschakeld? Dan plaatst hij of zij dit bod voor jou. Als je een bod gedaan hebt, krijg je zodra de verkoop is afgerond in je move account ook toegang tot het biedlogboek.
Zodra de woning definitief verkocht is, meld de verkopend makelaar dit in het systeem. Jij, of je aankoopmakelaar, krijgt dan automatisch een overzicht van alle biedingen op de woning.
Een bod uitbrengen
Wat kan ik zien in het biedlogboek?
In het biedlogboek kun jij zien hoe het proces is verlopen en wat de hoogste bieding was. De tegenvoorstellen staan niet vermeld, die zijn alleen zichtbaar voor de makelaar en de verkoper. De uiteindelijke koopsom staat uiteraard wel vermeld.
Ik heb een woning bezichtigd maar geen bod gedaan, krijg ik dan ook het biedlogboek te zien?
Nee, het biedlogboek is alleen beschikbaar voor iedereen die een bod heeft uitgebracht. Heb je de woning alleen bezichtigd, dan krijg je dus geen inzage in het biedlogboek.
Kun je naast je bieding ook een persoonlijke boodschap naar de verkopers sturen?
Bij VanHuyse houden we van een persoonlijke aanpak. Daarom vinden we het belangrijk om bij een bieding niet alleen eventuele voorwaarden, maar ook iets over onze kandidaat-kopers te vermelden. Gelukkig is daar in het biedlogboek rekening mee gehouden.
Onder het kopje ‘aanvullende informatie’ kun je namelijk een persoonlijke boodschap kwijt, een motivatie geven of iets over jezelf vertellen. Andere kandidaat-kopers zien deze informatie niet.
Ik weet niet hoe ik een bod moet doen, wat nu?
Als je het lastig vindt om via je account een bod te doen, en geen aankoopmakelaar hebt, kun je jouw bieding doorgeven aan de verkopende makelaar. Dat kan telefonisch of per e-mail. De verkopende makelaar voert het bod dan namens jou in het biedlogboek in. Bij je bieding komt dan een vermelding dat de makelaar namens jou het bod heeft ingevoerd. Heb je wel een aankoopmakelaar, dan plaatst hij of zij de bieding voor je.
Heb je vragen over het biedlogboek of wil je graag hulp bij het kopen van een woning? Kijk op onze agentpagina voor de makelaar die bij jou past.
Lees ook: