Je huis goed beveiligen tijdens je vakantie

Je huis veilig tijdens je vakantie
Home > Blog > Je huis goed beveiligen tijdens je vakantie

De vakantieperiode nadert weer, een tijd waarin veel huishoudens eropuit trekken. Helaas blijven daardoor veel huizen onbeheerd achter, wat ze tot makkelijke doelwitten maakt voor inbrekers. Met onze tips is je huis een stuk veiliger terwijl jij van je vakantie geniet.

1. Zorg dat je huis bewoond lijkt

Inbrekers slaan liever een huis over als het lijkt alsof er iemand thuis is. Gebruik tijdschakelaars om lampen, de tv of radio op willekeurige tijden aan te zetten.

Schakel de hulp van je buren in

Informeer je buren over je afwezigheid en vraag of ze hun auto af en toe op jouw oprit willen parkeren. Vraag ze ook om de post weg te halen en af en toe iets in de woonkamer te veranderen, zoals voorwerpen op tafel verplaatsen of de gordijnen anders hangen.

Houd je tuin netjes

Regel iemand om je planten water te geven, of het gras te maaien. Een verzorgde tuin geeft namelijk de indruk dat er iemand thuis is.

Installeer een digitale deurbel met camera

Een digitale deurbel met camara kan inbrekers afschrikken. Zorg altijd voor een goede beveiliging van het apparaat met tweestapsverificatie en ingewikkelde wachtwoorden.

Belt iemand tijdens je vakantie? Vertel dan niet dat je op vakantie bent, maar dat je even niet bij de voordeur kunt komen.

Overweeg een elektrische waakhond
Er zijn apparaten op de markt die een blaffende hond nadoen als er beweging wordt gedetecteerd. We hebben het niet zelf getest, maar de “virtuele hond” zou zelfs beweging kunnen detecteren door deuren en muren heen en dan aanslaan.

2. Versterk de fysieke beveiliging van je huis

Inbrekers zoeken altijd naar zwakke schakels.

Beveiligingscheck
Laat een gecertificeerd (PKVW) bedrijf een beveiligingscheck van je woning uitvoeren. Hierdoor krijg je inzicht in de zwakke punten van je algemene beveiliging, sloten, hang- en sluitwerk, etc. Laat problemen verhelpen.

Zorg dat je hang- en sluitwerk in orde is
Zorg voor goed hang- en sluitwerk dat voldoet aan het Politiekeurmerk. Heb je een garage? Zorg dan ook dat je garagedeur goed beveiligd is.

Overweeg verder veiligheidsglas of speciale folie voor glazen deuren en ramen om breken te bemoeilijken.

Installeer bewegingsdetectoren en verlichting
Plaats lampen met bewegingssensoren rondom je huis. Zorg dat deze geen dode hoeken hebben en dat ze moeilijk te omzeilen zijn. Je kunt ook lampen installeren met een schemersensor. Deze gaan automatisch aan als het begint te schemeren.

Overweeg een alarmsysteem
Een zichtbaar alarmsysteem kan afschrikkend werken voor potentiële inbrekers.

Wees discreet op sociale media
Het is natuurlijk verleidelijk om een selfie te publiceren op Instagram van je geweldige hotelkamer, of een filmpje op TikTok van je waanzinnige vakantiebestemming. Wacht daarmee totdat je weer terug bent. Schakel sowieso de locatievoorzieningen uit. Hiermee voorkom je dat apps automatisch je locatie delen.

Ga je met de auto op vakantie? Zorg dat in je navigatie niet je huisadres staat ingesteld als “thuis”. Heb je koffers bij je? Zorg dat je adres niet zichtbaar is op het label van je koffer.

3. Gebruik een checklist

Maak op een rustig moment een checklist die je helpt om rustig op vakantie te gaan.

Noteer op deze checklist:

  • Welke deuren en ramen afgesloten moeten worden en of je ze hebt afgesloten.
  • Of gas en waterkranen afgesloten moeten worden.
  • Of er geen reservesleutels onder de deurmat of in een bloempot verstopt zijn.
  • Of er geen sleutels meer aan de binnenkant van de deuren zitten.
  • Of alle kostbare spullen uit het zicht zijn verdwenen.
  • Of er geen trapjes en ander materiaal aanwezig zijn in de tuin, waarmee inbrekers makkelijk naar boven kunnen klimmen.

Doorloop de checklist vlak voor vertrek, zodat je niets vergeet en met een gerust gevoel op vakantie gaat.

Fijne vakantie!