Onderzoek Brainbay: snel verkopen van je huis levert meer op

Verkocht
Home > Blog > Onderzoek Brainbay: snel verkopen van je huis levert meer op

Uit de woningmarktcijfers over het tweede kwartaal van 2024, samengesteld door Brainbay voor de NVM, blijkt dat snelheid een cruciale rol speelt bij het behalen van een hoge verkoopprijs. Hoe sneller je huis wordt verkocht, hoe groter de kans dat je boven de vraagprijs verkoopt.

Verkoopsnelheid

Gemiddeld duurt het nu slechts 27 dagen vanaf het moment dat een woning te koop wordt gezet tot de ondertekening van de koopakte. Dit is een historisch snelle tijd; alleen in de periode 2021-2022 was de verkooptijd nog korter. Ongeveer de helft van de woningen wordt binnen een maand verkocht en driekwart binnen drie maanden.

De Invloed van de  verkooptijd op de verkoopprijs

Woningen die binnen één maand worden verkocht, leveren gemiddeld 5,4% meer op dan de vraagprijs. Duurt het verkoopproces langer, dan daalt de kans op een hogere verkoopprijs. Het omslagpunt ligt bij een verkoopperiode van meer dan drie maanden. Wordt een woning binnen drie tot vier maanden verkocht, dan wordt er gemiddeld 2,5% minder betaald dan de vraagprijs. Voor woningen die langer dan een half jaar te koop staan, ligt dit percentage zelfs op 4% onder de vraagprijs.

Overbieden: hoe sneller de verkoop, hoe groter de kans

De kans op overbieden is aanzienlijk groter bij een snelle verkoop. Van de woningen die binnen één maand verkocht worden, wordt bij 82% boven de vraagprijs geboden. Na twee tot drie maanden te koop te hebben gestaan, wordt nog bij ruim een kwart van de woningen overboden. Bij woningen die langer dan een half jaar te koop staan, gebeurt dit slechts bij 10% van de verkopen.

Wat bepaalt de verkooptijd?

Verschillende factoren beïnvloeden de verkooptijd van een woning. Denk hierbij aan de krapte op de markt, de lokale woningmarktsituatie, maar ook aan de kenmerken van de woning zelf. Belangrijke factoren zijn het type woning, de staat van onderhoud, de ligging, het energielabel en de indeling van de woning. Daarnaast speelt de vraagprijsstrategie een belangrijke rol.

Wat is de juiste strategie voor jouw woning?

Voor jou als verkoper is het dus van groot belang om slim te handelen en je woning voor de juiste prijs op de markt te brengen. Onze ervaren NVM verkoopmakelaars kunnen hierbij het verschil maken door je te adviseren over de juiste strategie, zodat je het beste resultaat behaalt.

Heb je vragen of wil je meer weten over het verkopen van je woning? Neem gerust contact op met een van onze verkoopmakelaars. Ons team van ervaren makelaars helpt je graag verder!