Tips: je huis koel houden in de zomer

Je huis koel houden
Home > Blog > Tips: je huis koel houden in de zomer

De zomers worden steeds warmer. Het aantal dagen met een temperatuur boven de 25 graden is in heel Nederland flink gestegen. Heb je last van de warmte? Bescherm dan je huis tegen de hitte. Wij geven je een aantal handige tips!

Stedelijk-hitte-eiland effect

De plek waar je huis staat, heeft invloed op de omgevingstemperatuur. In steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht wordt de temperatuur veel hoger dan wanneer je in het buitengebied woont. Het verschil in temperatuur tussen stad en omgeving heet het stedelijk-hitte-eiland effect.

Op het platteland staan de woningen veel verder uit elkaar, waardoor de warmte beter weg kan. Ook wonen er minder mensen, die minder warmte uitstoten. Tijdens de hete zomermaanden kan het in een drukke stad makkelijk 3 tot 6 graden warmer worden dan in het buitengebied.

Stedelijk hitte eiland effect

Stedelijk-hitte-eiland effect in kaart gebracht – Bron: Atlas Leefomgeving

Tips om je huis koel te houden in de zomer


Zorg op het juiste moment voor natuurlijke ventilatie

Zorg voor goede ventilatie in je huis om de lucht te laten circuleren. Open ’s avonds en ’s nachts ramen om koele lucht binnen te laten.  Maak gebruik van natuurlijke luchtstromen (cross-ventilatie) door ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten, zodat een natuurlijke trek ontstaat. Gebruik eventueel ventilatoren om de luchtstroom te bevorderen. Als de temperatuur overdag weer stijgt, sluit dan alle ramen en deuren, zodat de koele lucht in de woning blijft en de warmte buiten blijft.

Creëer zo veel mogelijk schaduw

Plant bomen of struiken rond je huis om schaduw te creëren en de directe blootstelling aan de zon te verminderen. Dit kan helpen om de temperatuur rondom je huis te verlagen. Bestrating houdt de hitte vast, terwijl gras en bodembedekkers juist helpen om het koel te houden.

Groene bodembedekkers
Groene bodembedekkers zorgen voor verkoeling

Beperk warmtebronnen binnenshuis

Vermijd het gebruik van warmtebronnen zoals ovens, wasmachines en drogers tijdens de warmste uren van de dag. Dit helpt om de interne temperatuur van je huis laag te houden. En als je de was buiten hangt en ’s avonds geniet van een lekkere salade, scheelt het je ook meteen een hoop energiekosten. Kies bij aanschaf voor energie-efficiënte apparaten, want die geven minder hitte af.

Gebruik zonwering

Installeer zonneschermen, luifels of rolluiken aan de buitenkant van ramen om direct zonlicht te blokkeren. Dit helpt om te voorkomen dat je huis overdag te veel opwarmt door de zonnestralen.

Gebruik isolerende raamfolie

Speciale raamfolie kan helpen om warmte buiten te houden terwijl het natuurlijke licht binnenlaat. Deze folie kun je zelf aanbrengen op ramen en is een kosteneffectieve manier om de warmteoverdracht te verminderen.

Maak je dak groen

Als het mogelijk is, overweeg dan een groen dak. Deze daken zijn bedekt met planten en kunnen helpen om de warmte-absorptie van je huis te verminderen, terwijl ze ook bijdragen aan de isolatie.

Isoleer je woning goed

Goede isolatie helpt niet alleen om warmte in de winter binnen te houden, maar ook om warmte buiten te houden in de zomer. Overweeg het isoleren van je zolder, muren en vloeren. Ook thermische gordijnen kunnen voor extre verkoeling zorgen

Gebruik je airconditioning verstandig

Als je een airconditioning hebt, gebruik deze dan verstandig om energie te besparen. Stel de thermostaat in op een comfortabele temperatuur en sluit deuren en ramen in kamers die niet worden gebruikt om energieverspilling te voorkomen.

Wanneer je je huis koelt tijdens de warme zomermaanden, is het verleidelijk om de airconditioning zo koud mogelijk in te stellen in de hoop een ruimte snel koel te krijgen. Een meer geleidelijke aanpak kan zowel energie-efficiënter als comfortabeler zijn. Stel je airconditioning in op een starttemperatuur die dicht bij de buitentemperatuur ligt. Verlaag de temperatuur geleidelijk over een paar uur, totdat je een comfortabel niveau bereikt. Dit zorgt ervoor dat je airconditioner efficiënter werkt en minder energie verbruikt.

Kies slimme kleuren en materialen

Kies voor lichte kleuren op je buitenmuren en daken, omdat deze minder warmte absorberen dan donkere kleuren. Er zijn zelfs witte dakpannen en wit bitumen verkrijgbaar. Ook kunnen materialen zoals keramische dakpannen helpen om warmte te reflecteren in plaats van te absorberen.

Door deze maatregelen te nemen, kun je je huis koel houden tijdens hittegolven en warme zomerdagen, terwijl je tegelijkertijd energie bespaart. Fijne zomer!