Wat doet een verkoopmakelaar?

Wat doet een verkoopmakelaar?
Home > Blog > Wat doet een verkoopmakelaar?

Voor de verkoop van je huis is het verstandig om een verkoopmakelaar in te schakelen. Een verkoopmakelaar helpt je van A tot Z bij de verkoop van je huis. Ze zijn experts in het bepalen van de juiste vraagprijs, het inrichten van je woning voor bezichtigingen en het onderhandelen met potentiële kopers. Maar wat doet een verkoopmakelaar allemaal precies voor je, hoe verloopt het verkoopproces en met welke tips kies je jouw ideale verkoopmakelaar?

Het verkoopproces

De verkoopmakelaar helpt je van A tot Z bij de verkoop van je huis. Hoe ziet het verkoopproces er in de meeste gevallen uit en wat doet de verkoopmakelaar voor je?

1. Kennismakingsgesprek

Als eerste wil je natuurlijk weten wat je huis waard is en wat een verkoopmakelaar voor je kan betekenen. Op de site van VanHuyse vind je onze verkoopmakelaars die graag bij je langs komen voor een vrijblijvend gesprek.
Tijdens het kennismakingsgesprek zal de makelaar je vertellen wat je woning waard is en welke vraagprijs daar het beste bij past. De makelaar loopt samen met je door de woning en zal hier en daar tips geven om de woning klaar te maken voor een succesvolle verkoop. Misschien moet je hier en daar een klein klusje doen om straks een optimaal resultaat te halen.

2. Voorstel maken

Heb je een fijn gesprek gehad? Is er een klik? Dan zal de makelaar de gemaakte afspraken over de vraagprijs, courtage en andere belangrijke afspraken vastleggen in een “opdracht tot dienstverlening”.

3. Verkoop klaar maken

Na het gesprek zal er een planning gemaakt worden. Wil je de woning meteen te koop zetten, of wil je nog even wachten? Er zal een afspraak gemaakt worden met een fotograaf die de woning fotografeert en inmeet, zodat er professionele plattegronden gemaakt kunnen worden.
Hierna zal de makelaar je woning, samen met een aantrekkelijke tekst, klaarzetten in zijn systeem. Aan jou de taak om verschillende vragenlijsten in te vullen zodat de makelaar van alles op de hoogte is. Deze lijsten zal de makelaar ook delen met de kijkers. Hierdoor heb jij meteen voldaan aan de meldingsplicht die jij als verkoper hebt. Zodra jij akkoord gaat met de foto’s en de tekst, zal de woning worden aangemeld op funda en op de eigen website.

4. Bezichtigingen verzorgen

Zodra er aanvragen komen voor bezichtigingen, zal de makelaar met je overleggen wanneer het schikt om te komen bezichtigen. Op de dag van de bezichtigingen leidt de makelaar de kijkers rond.

Verkoopmakelaar - bezichtigingen

5. Onderhandelen

Is er interesse en volgt er een bod? Dan zal de makelaar deze bieding met je bespreken. Is de bieding lager dan verwacht, dan wordt er onderhandeld net zo lang tot je tevreden bent met de koopsom en de daarbij behorende voorwaarden.

6. Koopakte opstellen

Als de koop rond is, vraagt de makelaar de personalia van de kopers op. De koopakte, met daarin alle gemaakte afspraken, wordt nu opgesteld. Deze zal eerst in concept naar jou worden toegestuurd. Ben je akkoord met de inhoud van de akte, dan zal de akte worden doorgestuurd naar de kopers. Zodra iedereen akkoord is met de concept koopakte, zal de koopakte door iedereen worden ondertekend. Na de ondertekening stuurt de makelaar de koopakte door naar de notaris die voor de verdere afwikkeling zal zorg dragen.

7. Woning inspecteren

Kort voordat de overdracht van je woning bij de notaris plaatsvindt, wordt er een inspectie gedaan. De makelaar loopt dan samen met jou en de kopers door de woning om te kijken of alles leeg is. Zijn de spullen die op de lijst van zaken staan genoteerd als “blijft achter” ook daadwerkelijk aanwezig? Is de woning nog in dezelfde staat als toen de koper de woning kocht? Ook de meterstanden worden genoteerd.

8. Akte van levering tekenen en sleuteloverdracht

Is alles akkoord? Dan ga je samen met de koper naar de notaris, waar de officiële akte van levering zal worden getekend. Hier zal ook de sleuteloverdracht plaatsvinden.

Welke kosten worden vaak gerekend door de makelaar?

Verkoopmakelaars brengen doorgaans opstartkosten en courtage in rekening. De opstartkosten zijn kosten voor het maken van o.a. de professionele foto’s en plattegronden, maar ook voor het opvragen van kadastrale gegevens en aktes die nodig zijn bij de verkoop van de woning en voor de plaatsing op funda. De opstartkosten worden meestal vooraf in rekening gebracht. Daarnaast zal de makelaar een percentage, of vast bedrag vragen voor de verkoop van de woning. Bij VanHuyse kies je zelf of je een percentage wilt betalen, of een vast bedrag of per uur.

Zijn de kosten van een verkoopmakelaar aftrekbaar?

De kosten voor een verkoopmakelaar zijn niet aftrekbaar voor de belasting. Een goede verkoopmakelaar zal in veel gevallen de kosten snel terugverdienen door jouw woning voor de beste prijs te verkopen.

Kun je zonder makelaar je huis verkopen?

Je huis verkopen zonder makelaar is zeker mogelijk, maar bedenk wel goed hoe je dat aanpakt. Funda is bijvoorbeeld een belangrijk online kanaal bij het verkopen van je huis. Het is niet mogelijk om je woning zonder makelaar op funda te plaatsen. Je mist daardoor heel veel exposure. Ga je de bezichtigingen doen? Ben je op de hoogte van de privaat- en publiekrechtelijke beperkingen? Ben je op de hoogte van eventuele bodemverontreiniging? Hoe ga je de onderhandelingen in?

Daarnaast ben je als verkoper emotioneel enorm betrokken bij de verkoop van je eigen woning. Dat maakt het hele proces een stuk lastiger. Ga je zelf de koopakte opstellen en wat gebeurt er als er zich problemen voordoen? De koper ontdekt bijvoorbeeld verborgen gebreken. Hoe ga je dit oplossen?

Een goede verkoopmakelaar heeft jarenlange ervaring en weet precies hoe alles werkt en hoe problemen voorkomen kunnen worden. Een woning verkopen is een expertise. Het is dus verstandig om een verkoopmakelaar in te schakelen!

Mag een aankoopmakelaar ook de verkoopmakelaar zijn van dezelfde woning?

Nee, dat mag niet. Een makelaar moet onafhankelijk zijn en kan geen biedingen doen in het belang van een verkoper en tegelijkertijd ook in het belang van een koper. Dan is een makelaar niet onafhankelijk. Het kan wel voorkomen dat een makelaar de perfecte woning in de verkoop krijgt waarvan hij/zij zeker weet dat deze geschikt is voor één van zijn/haar cliënten. Uiteraard mogen deze mensen de woning dan wel komen bezichtigen. De verkoopmakelaar mag in dit geval alleen niet adviseren over de hoogte van een voorstel en niet helpen bij de onderhandelingen omdat de makelaar in deze situatie optreedt voor de verkoper.

Goede verkoopmakelaar
VanHuyse verkoopmakelaar Rob Verzijlbergen

Tips om de ideale verkoopmakelaar te kiezen

Het is belangrijk dat je een klik hebt met je makelaar en dat je het eens bent met de voorgestelde werkwijze. We hebben een aantal tips voor je om jouw ideale verkoopmakelaar te vinden:

1. Bekijk reviews
Zoek naar beoordelingen op Google, sociale media of makelaar-beoordelingssites om een idee te krijgen van de tevredenheid van eerdere klanten. Vraag ook vrienden, familie en collega’s naar hun ervaringen met verkoopmakelaars. Een positieve referentie van iemand die je vertrouwt kan waardevol zijn bij het maken van je keuze.

2. Kies een lokale held
Een makelaar die bekend is met jouw omgeving heeft meer kennis van de lokale markt en kan potentiële kopers beter informeren over de buurt en voorzieningen.

3. Ga voor ervaring
Zoek naar een makelaar met een bewezen staat van dienst in het verkopen van soortgelijke woningen in jouw regio. Ervaring betekent vaak betere resultaten en een soepeler verkoopproces.

4. Controleer certificeringen en lidmaatschappen
Kies een makelaar die lid is van een erkende brancheorganisatie, zoals de NVM en ingeschreven staat in het register van VastgoedCert. Dit garandeert dat zij voldoen aan de kwaliteits- en opleidingseisen van de branche. Kies je een VanHuyse agent, dan weet je zeker dat dit het geval is!

5. Vraag een persoonlijk gesprek aan
Plan gesprekken met enkele potentiële makelaars om hun werkwijze, communicatiestijl en persoonlijkheid te leren kennen. Een goede klik is essentieel voor een succesvolle samenwerking.

6. Vergelijk tarieven en diensten
Vraag verschillende makelaars om een offerte en vergelijk hun tarieven, diensten en voorwaarden. Kijk verder dan alleen de kosten; kwaliteit en expertise zijn net zo belangrijk. Bij VanHuyse kan je jouw verkoopmakelaar kiezen op basis van courtage, een vast bedrag, of op uurbasis.

7. Wees kritisch
Stel vragen over hun ervaring, aanpak en strategie voor het verkopen van jouw woning. Een goede verkoopmakelaar moet in staat zijn om al je vragen duidelijk en transparant te beantwoorden. Bekijk ook hoe ze andere woningen presenteren en hoe het marketingmateriaal er uitziet.

In gesprek met VanHuyse verkoopmakelaar Arno Weidema

Verkoopmakelaar Arno WeidemaWat maakt iemand tot een goede verkoopmakelaar?
Je zou kunnen denken dat het behalen van het beste verkoopresultaat iemand tot een goede makelaar maakt. Echter, om dit te realiseren is de rol van procesbegeleider voor de verkopers cruciaal. Het is belangrijk om de leiding te nemen, helder uit te leggen hoe het verkoopproces verloopt en de klant gedurende dit proces goed geïnformeerd te houden. Op deze manier worden klanten ontzorgd tijdens een spannend traject, wat leidt tot tevredenheid.
Vanuit mijn eigen ervaring is een goede verkoopmakelaar iemand die oplossingsgericht te werk gaat en een uitstekende bemiddelaar is. Dit houdt bijvoorbeeld in dat hij of zij partijen samenbrengt die in eerste instantie ver uit elkaar lijken te liggen. Daarnaast is het belangrijk dat een verkoopmakelaar in geval van onenigheid tussen partijen de emoties in bedwang houdt om te voorkomen dat er een juridisch conflict ontstaat.

Wat is je belangrijkste verkooptip?
Een cruciaal aspect voor een geslaagde verkoop is het verkoopklaar maken van je woning. De online presentatie van je huis bepaalt namelijk of potentiële kopers interesse hebben om een bezichtiging in te plannen.
Hoewel je er misschien niet altijd zin in hebt, is het belangrijk om je woning op te ruimen en indien nodig op te knappen, zoals bijvoorbeeld het schilderwerk bijwerken. Deze inspanningen leveren niet alleen een betere verkoopprijs op, maar zorgen er ook voor dat je huis sneller wordt verkocht. Neem hier liever wat extra tijd voor, zodat je het gewenste resultaat kunt bereiken.

Heb je ooit iets bijzonders meegemaakt als verkoopmakelaar?
In mijn werk als verkoopmakelaar heb ik enkele opmerkelijke situaties meegemaakt. Zo was er een keer een bezichtiging waarbij de bewoners van het huis hun gebruikte ondergoed en intieme attributen niet hadden opgeruimd.

Een ander voorbeeld is een eindinspectie op de dag van de overdracht, waarbij de verkoper nog niet verhuisd was. Dit leidde tot verdriet bij zowel de kopers als de verkoper. In dergelijke situaties kan een makelaar echt het verschil maken. In dit specifieke geval wist ik onderweg naar de notaris een verhuisbedrijf te vinden dat bereid was de verkoper diezelfde dag nog te helpen verhuizen. Aan het einde van de dag vond alsnog de sleuteloverdracht plaats, waardoor alle betrokken partijen opgelucht konden ademhalen.

Meer over Arno, vind je op zijn profielpagina.

 

Ook een verkoopmakelaar nodig?

Ben je op zoek naar een goede verkoopmakelaar? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze agents. Ze helpen je graag met de verkoop van jouw woning.

 

Lees ook: wat doet een aankoopmakelaar.