Aandachtspunten bij casco oplevering nieuwbouwwoning
Je staat op het punt om een nieuwbouwwoning te kopen en je krijgt de keuze of je de woning casco wilt laten opleveren. Maar wat betekent dat eigenlijk? Zijn er risico’s aan verbonden? En waar moet je dan zoal op letten?
Wat betekent casco?
Officieel betekent een casco opgeleverde woning dat de woning in ruwbouw wordt opgeleverd. De woning wordt wind- en waterdicht gemaakt, inclusief ramen, deuren, beglazing en dakbedekking. Binnen in de woning zal je zelf voor de afwerking moeten zorgen. Het voordeel hiervan is dat je de woning helemaal naar eigen wens, smaak en budget kan afbouwen.
Meer dan ruwbouw
Maar let goed op: bij veel nieuwbouwprojecten betekent casco vaak wat anders. Er is dan sprake van casco op specifieke onderdelen. De woning wordt dan bijvoorbeeld opgeleverd met installaties, kabels en leidingen, maar nog niet met keuken, sanitair en afgewerkte wanden. Bij nieuwbouwprojecten wordt ‘casco’ soms geïnterpreteerd als alleen de ruwbouw, terwijl het vaak betrekking heeft op specifieke onderdelen van het project. Het is daarom belangrijk om vooraf goed te informeren wat bij jouw nieuwbouwwoning wordt verstaan onder ‘casco’.
Casco op onderdelen
Bij nieuwbouwprojecten kun je vaak kiezen om bepaalde onderdelen casco te laten opleveren. Dit wordt in de meer-en minderwerklijst ook wel het ‘minderwerk’ genoemd. Je kiest er dan voor om bepaalde onderdelen / ruimtes niet af te laten bouwen. De badkamer en de keuken zijn hier een goed voorbeeld van. Deze kan je casco laten opleveren. Dit betekent echter wel dat je na de sleuteloverdracht zelf nog je keuken, sanitair en eventuele overige zaken op eigen risico moet afbouwen. Uiteraard vallen deze onderdelen niet onder de garantie van de aannemer. Daarnaast is het goed om je ervan bewust te zijn dat je met deze afbouwwerkzaamheden pas kan aanvangen, nadat de woning aan je is opgeleverd.
Waarom zou je kiezen voor een (gedeeltelijke) casco oplevering?
Een casco oplevering heeft zo z’n voor- en nadelen. Wanneer je kiest voor casco, zul je zelf flink wat extra tijd en werk moeten stoppen in het regelen hiervan. Het voordeel is dat je volledige keuzevrijheid hebt in leveranciers en materialen. Het geeft de mogelijkheid om de woning helemaal naar eigen stijl af te bouwen. Daarnaast spelen financiën vaak ook een rol in de keuze voor een casco oplevering. Wanneer je zelf handig bent, kan je dat de nodige kosten besparen.
Bedenk wel goed of ingrijpende aanpassingen, zoals het zelf achteraf (laten) plaatsen van een dakkapel of aanbouw het risico en de besparing waard zijn. Zoals eerder gezegd, kan de garantie hierdoor op bepaalde onderdelen komen te vervallen. Ook je verhuizing zal pas later kunnen plaatsvinden. Je kan immers pas met deze werkzaamheden starten nadat je de sleutel van je woning hebt ontvangen.
Houd er tenslotte ook rekening mee dat niet álles mogelijk is of dat je wellicht een vergunning nodig hebt om bepaalde wijzigingen te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan veranderingen aan de voorgevel, een dakkapel aan de voorzijde etc.
Garanties, wetgeving en financiering
Het Bouwbesluit en de omgevingsvergunning stellen bepaalde eisen aan het opleverniveau van de woning. De aannemer is hierdoor verplicht om bepaalde onderdelen in de woning aan te brengen vóór dat de woning wordt opgeleverd. Om deze reden zijn veel aannemers terughoudend in het aanbieden van casco woningen bij projectmatige bouw.
Bij projectmatige bouw heb je als koper recht op nieuwbouwgarantie. Voor de onderdelen die je casco laat opleveren en zelf afbouwt vervalt deze garantie. Dit is een belangrijk punt om mee te nemen in je overwegingen. In de algemene voorwaarden van het waarborg garantiefonds, zoals Woningborg, SWK of Bouwgarant is nader uitgewerkt in hoeverre de garantie vervalt. Tenslotte kunnen ook geldverstrekkers eisen stellen aan de financiering van de afbouwwerkzaamheden.
Kortom, casco oplevering is een goede optie om te overwegen, maar denk goed na over de voor- en nadelen en laat je goed informeren.
Ben je bang dat je iets over het hoofd ziet? Neem dan contact op met een VanHuyse nieuwbouwadviseur. Zij denken graag met je mee.
Altijd als eerste op de hoogte over nieuwbouw?
Heb je interesse in nieuwbouwprojecten en alles wat erbij komt kijken? Meld je dan aan voor onze nieuwbouw nieuwsbrief. Je ontvangt de laatste updates, exclusieve inzichten en waardevolle tips – altijd als eerste rechtstreeks in je inbox!