Duurzame termen bij nieuwbouw: wat betekent BENG, energieneutraal of nul-op-de-meter?
Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, word je overspoeld met duurzame termen zoals BENG, EPC, nul-op-de-meter, A-label, energieneutraal en ga zo maar door. Veel wordt door elkaar gehaald waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wij gaan jou de bekendste termen uitleggen.
BENG (vroeger werd EPC gebruikt)
De term BENG is een uitdrukking van een energieprestatie. Tot 2020 werd de energieprestatie van een woning of gebouw nog uitgedrukt in EPC (Energieprestatie Coëfficiënt). Sinds 2021 is daar een nieuwe term bijgekomen, namelijk BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). BENG heeft EPC vervangen. BENG is wel strenger dan EPC en stelt afzonderlijke eisen aan het energiegebruik en aan de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie.
Beide termen drukken in getallen uit in welke mate de woning energiezuinig is. Hier zijn namelijk regels voor die door het Bouwbesluit worden voorgeschreven. Er geldt namelijk een minimale ondergrens waaraan een gebouw moet voldoen. Voor alle nieuwbouwvergunningsaanvragen geldt sinds 1 januari 2021 dat er voldaan moet worden aan de eisen voor BENG. Deze berekening kan niet zomaar door iedereen gemaakt worden, hiervoor zijn specialisten aangesteld bij gecertificeerde bedrijven.
Het doel van de BENG is het terugdringen van de CO2-uitstoot van nieuwe woningen en gebouwen. Met onderstaande criteria wordt dit doel behaald:
- Energiebehoefte | De eerste eis waaraan nieuwbouw moet voldoen, betreft de hoeveelheid energie die nodig is om het gebouw te verwarmen en te koelen. Deze eis wordt behaald door het toepassen van goede isolatie, optimale luchtdichtheid en een juiste oriëntatie van het gebouw.
- Primair fossiel energiegebruik | Nieuwbouw moet voldoen aan primair fossiel energiegebruik. Dit is een optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwaterbereiding en ventilatoren.
- Aandeel hernieuwbare energie | Van nieuwe gebouwen wordt verwacht dat er minstens 50% gebruikgemaakt wordt van hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie is afkomstig uit onder andere de zon, buitenlucht en bodem en vergroot het aandeel hernieuwbare energie.
Nul-op-de-meterwoning
Een nul-op-de-meterwoning (afkorting NOM) is energieneutraal en levert bewoners een grote kostenbesparing op energie op. Een nul-op-de-meterwoning houdt in dat over het hele jaar net zoveel energie verbruikt wordt als er lokaal opgewekt wordt. Het is goed mogelijk dat er zelfs meer stroom wordt geproduceerd dan wordt verbruikt. In dat geval lever je de opgewekte energie terug aan het net. Een nul-op-de-meterwoning is meestal een nieuwbouwwoning, maar ook bestaande woningen kunnen worden verbouwd tot een nul-op-de-meterwoning.
Nieuwbouw – bijna energieneutraal
Alle woningen die nieuw worden gebouwd, zijn op zijn minst bijna-energieneutraal.
- Een woning is bijna energieneutraal als de woning zelf de energie opwekt die nodig is voor het gebouw, voor het verwarmen en koelen van de woning, ventilatie, warm water, verlichting en de energie die nodig is voor het verwarming- en ventilatiesysteem. Dit noemen we ‘gebouwgebonden’ energieverbruik.
- Een volledig energieneutrale woning wekt daarnaast ook zelf de energie op voor alle apparaten in huis, zoals een vaatwasser, koelkast, tv, enzovoort. Dit noemen we ‘gebruiksgebonden’ energieverbruik. Dit is hetzelfde als een nul-op-de-meterwoning.
Zelfvoorzienende woning
Een zelfvoorzienende woning voorziet helemaal in haar eigen energiebehoefte en staat los van het energienet. Om zelfvoorzienend te zijn, is het nodig om zelf opgewekte energie op te slaan totdat je het gaat gebruiken. Dat is vrij kostbaar om te realiseren. Een andere naam voor een zelfvoorzienende woning is een autarkische woning.
Energielabel
Iedere woning moet tegenwoordig verplicht een energielabel hebben bij aan- of verkoop. Dit geldt ook voor een nieuwbouwwoning. Met een energielabel zie je in één oogopslag hoe goed de woning is geïsoleerd. Een energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Bij nieuwbouw krijg je het definitieve energielabel bij de oplevering van de woning en hoef je niet zelf aan te vragen.
Altijd als eerste op de hoogte over nieuwbouw?
Heb je interesse in nieuwbouwprojecten en alles wat erbij komt kijken? Meld je dan aan voor onze nieuwbouw nieuwsbrief. Je ontvangt de laatste updates, exclusieve inzichten en waardevolle tips – altijd als eerste rechtstreeks in je inbox!