Hoe werkt de toewijzing bij nieuwbouw?
De vraag naar nieuwbouwwoningen in een project is soms zo groot dat er meer gegadigden dan beschikbare woningen zijn. Maar als nieuwbouwzoeker wil je natuurlijk wel graag die ene woning bemachtigen in dat droomproject. In dat geval is het slim om je goed voor te bereiden op de inschrijving en uit te vinden hoe de toewijzing in zijn werk gaat.
Er worden verschillende toewijzingsprocedures gehanteerd. De verkopende partij bepaalt welke vorm hij gebruikt. In dit kennisbankartikel lichten we de meest voorkomende toewijzingsprocedures toe.
Verschillende toewijzingsprocedures
Het woningtekort in ons land is geen nieuws. Niet zo gek dus dat mensen zich soms massaal inschrijven voor een nieuwbouwproject. Zeker als het project zich op een gewilde locatie bevindt en de woningen aantrekkelijk geprijsd zijn.
Als dit het geval is, wordt er vaak gekozen voor een zogenaamde lotingsprocedure. Op deze manier wordt bepaald welke inschrijvers een bouwnummer krijgen toegewezen. Aan de lotingsprocedure kunnen verschillende criteria worden toegekend. Zo kun je als geïnteresseerde bijvoorbeeld voorrang krijgen op een woning als je van tevoren een financiële check hebt laten uitvoeren. Maar er zijn meer smaken om uit te kiezen.
Veel voorkomende procedures zijn:
- Loting door notaris of de projectontwikkelaar.
- Digitale toebedeling door een computersysteem (een matchmaker die op basis van één of meerdere criteria toetst).
- Toewijzing op basis van eerste voorkeur en beste randvoorwaarden.
- Op basis van het moment van inschrijving, bijvoorbeeld bij een pre-sale of workshop.
Omdat er geen wettelijke regels zijn verbonden aan de toewijzing van nieuwbouwwoningen, verschillen deze nog wel eens per project. Het kan je voordeel opleveren als je je hier op tijd in verdiept.
Transparantie bij de toewijzing
In het verleden kon het nog weleens helpen een relatie op te bouwen met de ontwikkelaar of makelaar waardoor je voorrang kreeg bij de toewijzing. Die tijd is voorbij. De leden van de branchevereniging voor projectontwikkelaars NEPROM zijn verplicht bij de verkoop van een nieuwbouwproject een transparante toewijzingsprocedure te hanteren. Dat betekent dat vooraf inzichtelijk moet zijn hoe de toewijzing in zijn werk gaat en welke criteria hiervoor gelden.
Je kunt dus gerust op voorhand bij de verkopende partij informeren naar de inschrijfvoorwaarden. Heb je hier hulp bij nodig? Schakel dan je VanHuyse nieuwbouwagent in.
Financiële check
In sommige gevallen zijn er specifieke voorwaarden verbonden aan de inschrijving. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar een haalbaarheidscheck, ook wel financiële check genoemd. Het is belangrijk om tijdig je financiële situatie onder de loep te nemen en financieel advies in te winnen. Een hypotheekadviseur kan hierbij helpen en advies geven. Wil je meer weten over jouw financiële mogelijkheden? Neem contact op met VanHuyse Finance.
Kortom, het bemachtigen van een nieuwbouwwoning kan lastig zijn, maar er zijn zeker mogelijkheden om je kansen te vergroten. We geven je graag nog wat tips mee zodat je optimaal bent voorbereid.
Tips
- Informeer op voorhand naar de inschrijfvoorwaarden! Zo weet je waar op gelet wordt en kun je je op de juiste manier voorbereiden.
- Schrijf je alleen in voor de bouwnummers waar je jezelf daadwerkelijk ziet wonen! Het heeft geen zin alle bouwnummers te noteren.
- Zorg er altijd voor dat je van tevoren een financiële check hebt laten uitvoeren. Voor veel verkopers is dit een zwaarwegend criterium.
- Tot slot, schakel de hulp in van een VanHuyse nieuwbouwspecialist. Wij bieden begeleiding die expliciet gericht is op de aankoop van nieuwbouw. Informeer naar de mogelijkheden.
Altijd als eerste op de hoogte over nieuwbouw?
Heb je interesse in nieuwbouwprojecten en alles wat erbij komt kijken? Meld je dan aan voor onze nieuwbouw nieuwsbrief. Je ontvangt de laatste updates, exclusieve inzichten en waardevolle tips – altijd als eerste rechtstreeks in je inbox!