Wanneer begin ik met betalen bij nieuwbouw?
De aankoop van een nieuwbouwwoning verschilt in veel opzichten van een bestaande woning, ook wat betreft de betaling. Bij nieuwbouw krijg je tijdelijk te maken met dubbele financieringslasten. Wij leggen je uit hoe dit allemaal in zijn werk gaat.
Wat is een koop-/aanneemsom?
De vrij op naam prijs bij een nieuwbouwwoning wordt gesplitst in twee bedragen: de koopsom (ook wel grondkosten genoemd) en de aanneemsom (ook wel bouwkosten genoemd). Het is belangrijk dat u in de koop-/aannemingsovereenkomst controleert hoe deze bedragen zijn uitgesplitst. Je begint met het betalen van de koopsom.
Vanaf wanneer ga je de hypotheek betalen?
Bij nieuwbouw is het nooit precies bekend wanneer je de hypotheek gaat betalen; dit hangt af van het moment van grondoverdracht, de zogenaamde eigendomsoverdracht. Zodra de opschortende voorwaarden zijn vervallen, word je uitgenodigd naar de notaris te gaan voor de eigendomsoverdracht. Bij de notaris teken je dan zowel de leveringsakte als de hypotheekakte. Vanaf dat moment ben je elke maand rente en aflossing verschuldigd. Uit de hypotheek worden eerst de kosten betaald die direct verschuldigd zijn, zoals de aankoop van de grond en eventueel al uitgevoerde bouwwerkzaamheden. Het resterende hypotheekbedrag wordt in een bouwdepot geplaatst, dat je gebruikt om de aanneemsom in termijnen te betalen. Hoe dit betalen in termijnen werkt, leggen wij uit in deze blog.
Hoelang is de hypotheekofferte geldig?
Bij een nieuwbouwwoning moet je goed opletten op de geldigheid van de hypotheekofferte, die kan variëren van 2 tot 12 maanden. Het is cruciaal dat de offerte niet verloopt als de eigendomsoverdracht wordt uitgesteld. Als de termijn van de offerte is verstreken, moet je het aanvraagproces opnieuw doorlopen of krijg je te maken met verlengingskosten, ook wel bereidstellingsprovisie genoemd.
Hoe zit het met dubbele lasten?
Bij nieuwbouw krijg je te maken met dubbele lasten. Je betaalt zowel de hypotheek voor je nieuwe woning tijdens de bouw als de huur of hypotheek voor je oude woning, die ook nog doorloopt. Je hebt immers een onderkomen nodig gedurende de bouwperiode. Vanaf het moment van eigendomsoverdracht betaal je rente en aflossing over het volledige hypotheekbedrag. Je ontvangt echter ook een rentevergoeding over het bedrag dat in je bouwdepot staat (depotrente). Als je nog maar weinig aan de aannemer hebt betaald, ontvang je een relatief hoge rentevergoeding. Deze rentevergoeding kan worden verrekend met je maandlasten, maar is vaak lager dan de rente over je hypotheek. Het verschil tussen de totale rente die je betaalt en de rentevergoeding over het bouwdepot noemen we het renteverlies tijdens de bouw. In de praktijk betekent dit dat de dubbele lasten in de loop van de bouwtijd steeds hoger worden, totdat de woning gereed is en je kunt verhuizen. Dan stopt de huur of hypotheek van je oude woning en betaal je alleen nog de hypotheek van de nieuwbouwwoning.
Heb je een overbruggingshypotheek nodig om de overwaarde van je huidige woning te financieren? Zo’n hypotheek gaat ook direct lopen.
Meer weten over de financiering van nieuwbouw?
Neem dan contact op met de hypotheekspecialisten van VanHuyse Finance.
Altijd als eerste op de hoogte over nieuwbouw?
Heb je interesse in nieuwbouwprojecten en alles wat erbij komt kijken? Meld je dan aan voor onze nieuwbouw nieuwsbrief. Je ontvangt de laatste updates, exclusieve inzichten en waardevolle tips – altijd als eerste rechtstreeks in je inbox!