Wat zijn opschortende en ontbindende voorwaarden bij nieuwbouw?
Tijdens de aankoop van een nieuwbouwwoning krijg je vaak te maken met opschortende en ontbindende voorwaarden. In sommige gevallen kan de aankoop van je nieuwbouwhuis niet doorgaan op basis van deze voorwaarden. Maar wat betekenen deze voorwaarden precies? En waar moet je op letten? Wij leggen het aan je uit.
Wat zijn ontbindende voorwaarden?
In samenspraak met de verkopende partij is het mogelijk om ontbindende voorwaarden op te nemen in de koop- of aannemingsovereenkomst. Een voorbeeld hiervan is de ontbindende voorwaarde van financiering. Deze voorwaarde maakt het mogelijk om de overeenkomst te ontbinden wanneer het niet lukt om de hypotheek rond te krijgen. Als je de financiering niet rond krijgt, kun je de koop ontbinden, maar dit moet wel binnen de overeengekomen termijn. Deze datum staat vermeld in de overeenkomst. Wanneer de termijn is verlopen, kun je geen beroep meer doen op het financieringsvoorbehoud. Vaak wordt aan deze ontbindende voorwaarden een termijn van 2 maanden gekoppeld, maar de start van deze termijn kan per nieuwbouwproject verschillen. Sommige ontwikkelaars en aannemers kiezen ervoor om de ontbindende voorwaarden direct na ondertekening van de koop- of aannemingsovereenkomst in te laten gaan. Anderen maken de keuze om deze in te laten gaan wanneer aan de opschortende voorwaarden is voldaan. Hier komen we straks op terug. Controleer goed wat in jouw overeenkomst van toepassing is. Er kunnen mogelijk meer ontbindende voorwaarden worden toegepast, zoals bijvoorbeeld het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit overleg je met de verkopende partij.
Wat zijn opschortende voorwaarden?
Vaak nemen de ontwikkelaar en aannemer van nieuwbouwprojecten opschortende voorwaarden op in de koop- of aannemingsovereenkomst. De overeenkomst treedt feitelijk pas in werking als aan deze voorwaarden is voldaan. Kunnen bepaalde voorwaarden niet (tijdig) vervuld worden, dan komt de overeenkomst niet tot stand.
De meest voorkomende opschortende voorwaarden bij nieuwbouwprojecten zijn:
- Er moet minimaal een bepaald aantal woningen verkocht zijn, vaak is dit 70%.
- De omgevingsvergunning moet onherroepelijk zijn.
- De grond moet bouwrijp zijn.
- Er moet een planregistratienummer van een waarborgfonds (zoals Woningborg, SKW of BouwGarant) afgegeven zijn.
Er kunnen aanvullende opschortende voorwaarden van toepassing zijn bij jouw woningbouwproject. Check dit altijd goed voordat je de handtekening onder het contract zet.
Welke termijn wordt gehanteerd bij opschortende voorwaarden?
De gebruikelijke termijn bij opschortende voorwaarden is 6 tot 9 maanden, maar dit verschilt nog wel eens per project. Deze periode gaat in vanaf het moment dat beide partijen (koper én verkoper) de koop- of aannemingsovereenkomst hebben ondertekend. Binnen deze periode moeten de gestelde opschortende voorwaarden worden voldaan. Wanneer aan één of meer van deze voorwaarden niet op tijd wordt voldaan, komt de overeenkomst niet tot stand. Dit komt in de praktijk niet vaak voor.
Opschortende voorwaarden niet vervuld
Wanneer niet binnen de gestelde periode wordt voldaan aan de opschortende voorwaarden, zijn de ontwikkelaar en/of aannemer verplicht je hier binnen de afgesproken periode over te informeren. De overeenkomsten worden van rechtstwege ontbonden en het nieuwbouwproject gaat in zijn huidige vorm niet door. Het kan voorkomen dat de ontwikkelaar het vertrouwen heeft dat binnen afzienbare tijd alsnog aan alle opschortende voorwaarden wordt voldaan. In dat geval stelt hij voor om de termijn te verlengen. Jij krijgt als koper de keuze om hier wel of niet mee in te stemmen.
Opschortende voorwaarden wel vervuld
Indien wel tijdig aan alle opschortende voorwaarden is voldaan, word je hiervan ook op de hoogte gebracht. Deze brief wordt ook wel de ‘hoera-brief’ genoemd. Het is immers een feestelijke mededeling. Meestal volgt kort hierna een uitnodiging van de notaris voor de overdracht. De overdracht bij de notaris kan pas plaatsvinden zodra jij als koper je financiering definitief op orde hebt.
Geldigheid hypotheekofferte
Het is belangrijk dat de hypotheekofferte geldig is op de datum van de overdracht bij de notaris. Omdat er vaak een termijn van 6 tot 9 maanden geldt voor de opschortende voorwaarden, is het belangrijk je goed te laten adviseren over de geldigheidsduur van je hypotheekofferte. Wat in jouw situatie het meest gunstig is, hangt af van verschillende omstandigheden, zoals een stijgende of dalende rente, het moment waarop je de woning aankoopt, veranderingen in je inkomen, etc. Laat je hierover goed adviseren door een VanHuyse Finance adviseur.
Altijd als eerste op de hoogte over nieuwbouw?
Heb je interesse in nieuwbouwprojecten en alles wat erbij komt kijken? Meld je dan aan voor onze nieuwbouw nieuwsbrief. Je ontvangt de laatste updates, exclusieve inzichten en waardevolle tips – altijd als eerste rechtstreeks in je inbox!