Voor het financieren van jouw Spaanse droom
Maak kennis met onze partner, Hipoteca Spanje. De naam zegt het al: ze zijn gespecialiseerd in het financieren van jouw Spaanse droom.
Je hebt je droomwoning gevonden in Spanje. Maar hoe nu verder? Wat komt er allemaal bij kijken om een woning in Spanje te financieren? Kan dat met een Nederlandse bank, of kan dat alleen via een Spaanse bank? Kun je het hele bedrag financieren? Hoeveel eigen geld moet je inbrengen? We vroegen dit aan Sander Zitter, mede-eigenaar van Hipoteca Spanje.
Wat is jouw affiniteit met Spanje?
Ik vind het een erg mooi land en kom er dan ook regelmatig. Twee jaar geleden heb ik een rondreis gemaakt van San Sebastian in het noorden van Spanje naar Malaga in het zuiden. Zo heb ik een prachtig beeld gekregen van Spanje. Overal waar je komt, is niet alleen het gebied, maar zijn ook de mensen weer totaal anders. Het eten en de wijnen zijn er verrukkelijk. Spanje heeft echt mijn hart gestolen.
Hoe ben je op het idee gekomen om Hipoteca op te richten?
Ik ben al sinds 1996 hypotheekadviseur en heb hierdoor erg veel ervaring. Om mij heen hoorde ik veel verhalen van mensen die tegen problemen aanliepen bij de financiering van hun woning in Spanje. Ik ben me gaan verdiepen in het Spaanse hypotheekstelsel en heb de benodigde opleidingen gevolgd. Samen met mijn compagnon Bas Terpstra, die ruim 14 jaar werkzaam is als hypotheekadviseur, hebben we Hipoteca Spanje opgericht. We hebben inmiddels als intermediair een Europees paspoort met aanstellingen bij Spaanse banken. Zo kunnen wij voor iedereen hun Spaanse droom waarmaken zonder dat ze tegen problemen aanlopen of veel extra kosten kwijt zijn.
Gaat het financieren van een woning in Spanje anders dan een woning in Nederland?
Jazeker. In Nederland kun je 100% van de waarde van je woning financieren, in Spanje maar 70%. De overige 30% moet je betalen uit eigen middelen. Het is wel mogelijk om deze 30% te financieren met een Nederlandse hypotheek en het overige deel met een Spaanse hypotheek.
Weet ook dat je in Spanje je hypotheek moet aflossen. Er is daar dus geen aflossingsvrije hypotheek. Dit moet in maximaal 25 jaar, soms zelfs in 20 jaar. In Nederland is dit 30 jaar. Ga je een woning kopen als belegging om het hele jaar door te verhuren, dan betaal je meestal een hogere rente en moet je de hypotheek al in ongeveer 10 tot 15 jaar hebben afgelost. Koop je een woning in Spanje en ga je deze af en toe verhuren, dan gelden de regels die ook gelden als je de woning het hele jaar door zelf zou bewonen. Dit is in Nederland weer heel anders geregeld.
Hou er rekening mee dat je 12 tot 15% van de koopsom moet betalen voor de kosten koper. Dit bedrag moet je dus ook uit eigen middelen kunnen betalen.
Kun je bij de aankoop van een woning in Spanje ook bieden onder voorbehoud van financiering?
Spanjaarden kennen dit niet. Koop je de woning van Nederlandse mensen, dan kun je dit overeenkomen tijdens de onderhandelingen.
Waar moeten mensen nog meer aan denken bij de financiering van hun Spaanse woning?
In Nederland ligt de exacte waarde van de woning meestal rond de vraagprijs van de woning. Dit is in Spanje niet zo. Hier wordt soms een vraagprijs gehanteerd die ver van de werkelijke waarde van de woning af ligt. Ook gebeurt het vaak dat de grond waar de woning op staat niet van dezelfde eigenaar is als de woning. Je koopt dan alleen de woning maar niet de grond. Het is daarom heel belangrijk om eerst de woning te laten taxeren voordat je een bod doet. Zo weet je de exacte waarde van de woning en of de grond waar de woning op staat ook daadwerkelijk bij de woning hoort.
Ik heb een verhaal gehoord van mensen die een woning hadden gekocht voor €110.000,- k.k. Ze hadden netjes een aanbetaling gedaan en hebben na de koop de woning laten taxeren. Maar wat bleek? De taxatiewaarde was slechts €80.000,-. Dit betekent dat je ook maar een hypotheek kunt krijgen van 70% van deze taxatiewaarde. Dan moet je plotseling veel meer eigen geld hebben om de koop rond te krijgen. De koop is toen niet doorgegaan. Er waren geen ontbindende voorwaarden, dus dit heeft die mensen heel veel geld gekost. Daarom zijn wij ervoor om je tegen dit soort dingen te behoeden.
Werkt een Spaanse makelaar hetzelfde als een Nederlandse makelaar?
Nee, in Spanje heb je geen makelaars zoals we die in Nederland kennen. Ze weten dan ook niet zo veel van de woning en laten je alleen de woning zien. Alle overige zaken moet je zelf uitzoeken. Jos de Gier, onze agent en vastgoedadviseur in Spanje, begeleidt je graag bij de aankoop.
Alle tips van Sander op een rij
- Ze hebben in Spanje geen vaste toetsingsnormen. Zorg er daarom voor dat je een prescan laat doen bij de bank zodat je er zeker van bent wat je kunt lenen en dat je deze kosten kunt dragen. Zo kun je zonder risico’s een bod doen op een woning.
- Zorg voor een taxatie van de woning voordat je een bod doet.
- Zorg voor een goede aankoopbegeleiding, neem contact op met onze Spaanse vastgoedadviseur Jos de Gier, of neem zelf een advocaat in handen die alles voor je controleert.
Interesse in de financiering van een Spaanse woning?
Heb je een woning in Spanje op het oog en ben je benieuwd naar de aankoopmogelijkheden? Neem dan contact op met VanHuyse via 085 401 44 72, mail met info@vanhuyse.nl, of vul onderstaande formulier in.
Sander Zitter (links) en Bas Terpstra